După nunta tradițională de la Măciuca, George Simion și mireasa lui, Ilinca nu puteau alege o destinație exotică pentru luna de miere. Cei doi miri au ales să se relaxeze în luna de miere pe plaiuri maramureșene, mai exact, la Săpânța.
Lună de miere pe meleaguri autohtone pentru cei doi miri
Liderul AUR a primit această invitație de a petrece luna de miere în Maramureș de la meșterul care a construit bisericuța de lemn de la Oveselu-Măciuca.
„Am primit o invitație ca după nuntă să mergem în luna de miere în Maramureș chiar de la constructorul bisericuței unde ne-am cununat religios. Vrem să vizităm mai multe locuri în Maramureș, mergem la Săpânța. Acolo ne vom face luna de miere, stăm trei zile.”, a declarat George Simion, imediat după nunta de la Măciuca.
Ce pot vizita la Săpânța?
Săpânța este celebră prin cimitirul din localitate, Cimitirul Vesel din Săpânța, fiind opera meșterului Stan Pătraș (1935). Crucile gravate și colorate de meșter și de ucenicii săi reprezintă în versuri simple, naive, viața celui răposat, atât prin realizările sale, cât și prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta conferindu-i o notă de originalitate deosebită și unicitate în întreaga lume.
Aici se află peste opt sute de monumente de artă populară și cimitirul este un adevărat și complex muzeu în aer liber. Fiecare are o înfățișare și semnificație cu totul aparte.
De asemenea, tot aici este și rezervația naturală „Mlaștina Poiana Brazilor”, dar și Vâltorile din Săpânța. Acestea din urmă sunt construcții de formă conică realizate din bușteni în care apa captată din râu formează un vârtej puternic. Aceste vâltori sunt folosite pentru spălarea cergilor, țolurilor și postavurilor.
Nu în ultimul rând, cei doi miri pot vizita mănăstirea Săpânța-Peri, care are o istorie veche, ce datează din secolul al XVIII-lea pe când biserica ortodoxă era considerată în afara legii de către Imperiul Austro-Ungar.
Arhiepiscopul Teodosie Petrescu a oficializat cununia religioasă
Sâmbătă, George Simion și Ilinca Munteanu au spus „da” în fața lui Dumnezeu într-un sătuc din Vâlcea: Oveselu – Măciuca. Nunta lor a avut o tematică tradițională, așa că toți invitații au fost nevoiți să poarte straie populare. Petrecerea lor a avut loc în aer liber, pe un câmp.
Arhiepiscopul Teodosie Petrescu a fost cel care a oficializat cununia religioasă. Totul a avut loc într-o bisericuță din lemn care a fost montată special pentru această ocazie.
Liderul AUR a primit derogare de la Biserica Ortodoxă Română, deși, în urmă cu zece ani, Sfântul Sinod a interzis oficierea căsătoriilor în afara lăcașurilor de cult.