Astăzi, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au judecat dosarul privind finanțarea campaniei electorale din anul 2009, în care este judecată pentru pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. În acest dosar, Elena Udrea, atunci consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului a fost condamnată, în primă instanță, la opt ani de închisoare. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României Traian Băsescu, a primit în același dosar o sentință de 5 ani.
Scandal la procesul Ioanei Băsescu
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Curtea de Apel București, iar şedința de judecată a avut loc la ora 12:00. Atunci când a sosit, Ioana Băsescu a fost întâmpinată de protestatarul Marian Moroșanu, poreclit și „Ceaușescu”.
„Doamna Ioana, ia uitați, cătușe roz! Cu ce parfum vă dați că mirosiți tare frumos… esența de borfaș? Când ai furat a fost bine? Miroase a esență de borfaș, escroacă!”, a ţipat acesta.
Ioana Băsescu cere continuarea procesului
Ioana Băsescu – cu o pedeapsă pe fond de 5 ani de închisoare – vrea să fie judecată în continuare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani în Dosarul Campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009. Elena Udrea, condamnată la 8 ani în același dosar, a solicitat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei, dar cere sesizarea CEDO.
Înalta Curte de Casație și Justiție a luat în discuție joi, 15 decembrie, apelul din dosarul în care procurorii DNA le acuză pe cele două că s-ar fi implicat în colectarea unor sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în Campania din 2009 a fostului președinte Traian Băsescu. Ioana Băsescu a precizat că solicită continuarea procesului penal, pentru a-și dovedi nevinovăția, chiar dacă între timp a intervenit prescripția faptelor.
Elena Udrea – care execută deja o pedeapsă de 6 ani în Dosarul Gala Bute și așteaptă o nouă decizie în Dosarul Hidroelectrica – a fost mai precaută și a cerut instanței încetarea procesului penal. Mai mult, fosta șefă de campanie a lui Traian Băsescu a cerut și sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu o chestiune de drept, anume ca judecătorii de la Bruxelles să precizeze ce primează: interesele financiare ale Uniunii Europene sau drepturile fundamentale ale omului.