Este vestea dimineţii de la Palatul Cotroceni! Preşedintele României a lansat un avertisment extrem de dur. Nimeni nu se aştepta ca şeful statului să ia o poziţie atât de tranşantă.
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat avertismentul momentului în România! Totul s-a întâmplat astăzi, 2 august.
Este Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor. Ce mesaj a transmis preşedintele Iohannis?
Mesajul preşedintelui României a venit cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Este vorba despre o „crimă, un episod întunecat al istoriei noastre”, a transmis şeful statului.
Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acțiuni menite să intoxice societățile democratice, să le facă să renunțe la valori și principii, afirmă Klaus Iohannis.
Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului, transmite Administraţia Prezidenţială.
„Aducem astăzi un pios omagiu memoriei romilor, celor aproape 500.000 de copii, femei și bărbați victime ale Holocaustului. Familii întregi au pierit în acest genocid, fiind supuse unor brutalități îngrozitoare. Gândurile noastre se îndreaptă și către cei care au supraviețuit ororilor și urmașilor acestora.
Anul acesta, în România, comemorăm 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul antonescian. Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuați și condamnați să trăiască în condiții inumane și insalubre, lipsiți de hrană și obligați la muncă silnică. Dintre aceștia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supraviețuiască. Statul român și-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre”, a transmis marţi, 2 august, preşedintele României.
Instigarea la ură, comportamentele discriminatorii şi rasiste au crescut ca urmare a pandemiei şi a războiului din Ucraina
Comemorarea Samudaripenului menține vie amintirea victimelor, ne obligă să rămânem vigilenți și să nu permitem propagarea în societate a mesajelor și atitudinilor cu caracter rasist, antisemit, discriminatoriu sau xenofob, mai afirmă Klaus Iohannis.
„România, ca întreaga Europă, se află de mai bine de doi ani într-un context dificil, generat de pandemia de COVID-19 și mai apoi de războiul ilegal dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei. În această perioadă au fost înregistrate creșteri îngrijorătoare ale tendințelor de instigare la ură, ale mesajelor și comportamentelor discriminatorii și rasiste, mai ales în spațiul public.
Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acțiuni menite să intoxice societățile democratice, să le facă să renunțe la valori și principii. Declarațiile cu caracter rasist sau șovin sunt inacceptabile, iar astfel de atitudini și de manifestări trebuie ferm respinse și condamnate.
Traversăm vremuri complicate și tocmai de aceea este esențial ca societatea românească să fie unită, să ofere un exemplu de toleranță, de acceptare, de apreciere și de respect față de diversitatea etnică și religioasă”, se mai arată în mesajul preşedintelui României.
Tinerii trebuie să afle ce s-a întâmplat în acest moment dureros din istoria României
Holocaustul romilor necesită o mai mare atenție, atât la nivel european, cât și la nivel național, subliniază Klaus Iohannis. Trebuie să ne asigurăm că generațiile tinere și cele viitoare cunosc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și populațiile europene de romi au fost persecutate și ucise, spune acesta.
De asemenea, este important ca tinerii să afle cum autoritățile de la acea vreme au acționat împotriva cetățenilor săi de etnie romă și i-au supus unor tratamente crunte și înjositoare, fiind nevoiți să îndure foametea, frigul și boala.
Cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acțiuni reprobabile din istorie nu vor fi nicicând privite cu indulgență rămâne, în continuare, educația, indică preşedintele României.
„Este imperativ să facem eforturi constante pentru a crește gradul de conștientizare asupra pericolelor antisemitismului, rasismului, xenofobiei și urii și să apărăm și să promovăm drepturile fundamentale, demnitatea umană, libertatea și democrația.
Poveștile supraviețuitorilor despre experiențele cutremurătoare pe care le-au trăit ne încurajează și ne inspiră să fim mai solidari și deschiși față de alte culturi. Stigmatizarea și discriminarea minorităților trebuie dur sancționate de către fiecare dintre noi. De asemenea, avem datoria de a promova și cultiva respectul și grija față de semeni. În România de astăzi, membrii comunității rome nu trebuie să trăiască cu teama că vor fi supuși prejudecăților sau izolați de societate.
Astfel, este esențială existența unui cadru legislativ adecvat pentru a preveni și combate orice fel de act discriminatoriu și xenofob, precum și a instrumentelor necesare pentru a acționa împotriva marginalizării minorităților. România este un model regional, fiind printre primele state membre ale Uniunii Europene care au adoptat o strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.
De Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, am convingerea că autoritățile publice centrale și locale vor continua, cu responsabilitate și energie, demersurile de asumare a trecutului dureros, iar societatea românească își va întări atașamentul față de valorile europene și democratice.
Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre!”, se mai arată în mesajul preşedintelui României.