Vestea dimineții despre milioane de pensii! Trebuie să verificați chiar acum conturile

Sursă: Dreamstime

Anunțul momentului despre pensii! Românii care participă la Pilonul II de pensii ar trebui să știe când pot intra în posesia banilor, dar și cum se va face plata.

Anunțul momentului despre pensii! Când se poate intra în posesia banilor? Informația venită chiar acum

Românii care cotizează la Pilonul II de pensii trebuie să știe că pot verifica oricând la ce fond contribuie, dar și câți bani au adunat în contul personal.

La momentul actual, în România există 7 administratori de fonduri private obligatorii și vorbim despre Aegon Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii și NN Pensii.

Există cazuri în care românii nu știu la care dintre cei 7 administratori de fonduri private contribuie, însă nu este nicio problemă deoarece ei pot afla oricând informații în acest sens.

Pentru a face acest lucru, oamenii trebuie să intre pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP ) și să completeze formularul cu numele și CNP-ul.

Românii pot afla câți bani au strâns la Pilonul II

Toți administratorii de pensii de la Pilonul II au propriile platforme unde românii își pot verifica contul de pensie privată. Ceea ce este extrem de benefic pentru români este că aceștia pot face totul online.

Toate portalurile sunt centralizate de către Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), însă ele se pot regăsi și pe site-urile fiecărui administrator.

Așadar, românii pot verifica suma strânsă la Pilonul II de pensii, dar și istoricul contribuțiilor virate în cont.

Administratorii pensiilor private sunt oricum obligați să trimită românilor o scrisoare în care să se afle situația banilor din cont, dar și situația financiară a administratorului.

Această scrisoare vine la cutia poștală, însă doritorii pot solicita administratorului ca scrisoarea anuală să fie trimisă în format electronic.

Trei scenarii în care românii vor avea acces la banii strânși în Pilonul II

După ce am stabilit modalitatea prin care putem afla câți bani avem strânși la Pilonul II de pensii este momentul să ne informăm cu privire la momentul în care putem intra în posesia banilor.

Autoritățile ne arată că sunt trei scenarii, astfel:

  • Pensionarea pentru limita de vârstă

Legislația actuală arată că participanții care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă pot revendica banii strânși și în contul de pensie privată

  • Pensionare pe caz de boală

În urma unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective, participantul poate intra în posesia banilor

  • Decesul participantului

Legea prevede ca, în cazul în care participantul moare, atunci activul acestuia va intra în posesia moștenitorilor. Dacă aceștia sunt și ei participanți la Pilonul II, atunci sumele vor fi virate în contul personal de pensie privată. Cei care nu sunt participanți la Pilonul II vor beneficia direct de bani.

Modalitatea prin care sunt primiți banii

Un alt aspect important este modalitatea prin care participanții la Pilonul II vor primi acești bani. Legea arată că participanții pot primi banii toți odată, însă se poate și sub formă de rate egale, pe o perioadă de cinci ani.

Amintim că pentru banii de la Pilonul II se aplică aceleași taxe ca și cele pentru pensiile din sistemul public de pensii. Așadar, se aplică CASS de 10% pentru sumele care trec de 4.000 de lei.

Ulterior, se aplică 10% pentru baza neimpozabilă care trece de 2.000 de lei. Aceste decizii fiscale determină românii să aleagă plata eșalonată a banilor, pentru a evita plata unor taxe mari către stat.

Până în noiembrie 2022, aceste fonduri de pensii au efectuat plăți în valoare de 1 miliard de lei către 80.000 de beneficiari și moștenitori.