Vestea zilei pentru angajații din România! Inspecția Muncii (IM) a făcut anunțul zilei. Toți românii cu salariu minim brut pe economie trebuie să știe. Despre ce este vorba?
Cei 200 lei netaxabili nu vor fi luați în calcul pentru drepturile de pensie
Cei 200 de lei netaxabili pe care angajatorii îi pot da muncitorilor care primesc un salariu minim brut de 2.550 lei sau nou-angajaților care primesc un salariu minim brut de 2.750 lei nu vor fi luați în calcul pentru drepturile de pensie deoarece nu fac obiectul plății unei contribuții de asigurări sociale (CAS). Pe scurt, acești bani nu vor fi luați în calcul la drepturile de pensie pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie.
Totuși, acești bani vor fi luați în calcul la indemnizația de concediu medical și la indemnizația de concediu de odihnă. Amintim faptul că, la începutul lunii iunie, Inspecția Muncii (IM) explica pe pagina sa de Facebook că acordarea celor 200 de lei implică o modificare a salariului de bază lunar brut, chiar dacă pentru acești bani nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii pentru pensie și sănătate.
Cei 200 lei netaxabili vor fi luați în calcul la indemnizația de concediu medical și de concediu de odihnă
„Prin urmare, salariatul va primi salariul la nivelul rezultat în urma modificării, nivel care va fi luat în calcul și la stabilirea indemnizației de concediu de odihnă sau medical”, scria pe pagina oficială de Facebook a Inspecției Muncii (IM).
Pe scurt, veniturile salariale ale angajaților români (care vor intra în concediu medical în perioada următoare și care primesc acești bani) luate în calcul pentru stabilirea indemnizației de concediu medical, vor fi veniturile lunare aferente salariului brut de 2.750 lei, scrie avocatnet.ro.
De altfel, angajații români care vor demisiona și vor rămâne cu zile de odihnă neluate vor primi compensații în bani aferente salariului minim brut de 2.750 lei.
Amintim faptul că acești bani fac parte dintr-un pachet social de măsuri economice, pregătit de către autoritățile statului pentru a ajuta cetățenii români cu venituri mici să facă față crizelor suprapuse din România. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, spunea anterior că această măsura este inclusă în programul național Sprijin pentru România, iar angajatorii o pot aplica oricând.
Potrivit spuselor sale, statul român nu va taxa această sumă de bani pe care angajatorul ar putea să o acorde salariaților deoarece Guvernul de la București înțelege că explozia prețurilor îi afectează pe cetățenii români.
„Este o măsură pe care deja am luat-o ţinând cont de ceea am spus în programul Sprijin pentru România şi anume acea majorare voluntară de 200 de lei fără ca să fie taxaţi de către stat. Este o măsură pusă la dispoziţia mediului privat acolo unde îşi permit să mărească veniturile salariaţilor ţinând cont de evoluţia preţurilor, dar nici să creăm o obligaţie şi nici să mai taxeze statul această sumă pentru că traversăm o situaţie nu tocmai fericită”, afirma anterior Marius Budăi.