Avocatul Gheorghe Piperea se implică în scandalul momentului privind pensiile private din România.
În ultima perioadă, tot mai mulţi români au observat că le-au scăzut sumele de bani din conturile de pensie privată, după ce administratorii fondurilor au investit în acţiuni pe bursă sau titluri de stat.
Se joacă „poker” cu banii de pensie ai românilor?! Gheorghe Piperea: Lumea nu știe, nu a fost anunțată
Spre exemplu, o persoană a făcut publică notificarea de la fondul de pensii prin care arată că în ianuarie avea în contul din Pilonul II de pensii 132.000 de lei, iar la finalul lui iunie mai avea 124.000 de lei, adică o scădere cu 8.000 de lei.
Gheorghe Piperea a spus că aceste fonduri private de pensii, care gestionează banii a aproape 8 miliaone de români, funcţionează într-un mod care se apropie de un „poker financiar” în această perioadă de criză prin care trecem.
„Fondurile de pensii administrate privat, care au fost concepute în 2004, ar fi trebuit să fie o modalitate eficientă de rotunjire, de creștere a pensiei pe care o primești de la sistemul public și, mai mult decât atât, o modalitate suplimentară de asigurare a stabilității acestei pensii, în condițiile în care toată lumea se teme de modul greșit în care este administrat fondul de pensii public și de deficitele permanente care sunt la aceste fonduri.
Sunt 7,8 milioane persoane participante la aceste fonduri. Este absolut imposibil ca mai mult de 1% dintre ei să știe un lucru fundamental greșit despre aceste fonduri, despre acest sistem: banii pe care îi colectează statul în favoarea acestor administratori – şi e vorba de 3,75 % din venituri va fi din ianuarie 4,75% – acești bani sunt plasați în depozite bancare, în titluri de stat și, atenție, în acțiuni listate la Bursa de Valori.
Într-o anumită măsură, mai ales când sunt perioade de criză, ca cea pe care o trăim, investiția la burse, păstrarea banilor în conturi de depozit și chiar și titlurile de stat pot să fie un adevărat fel de poker financiar.
Lumea nu știe, nu a fost anunțată că, păstrându-și banii în aceste fonduri, într-o anumită măsură, fără să știe ce se întâmplă, participă la un joc la bursă. Participă la jocul care se face din motive de politică economică cu titlurile de stat și respectiv cu depozitele bancar”, a declarat avocatul pentru Antena 3.
Ce probleme pot întâmpina românii care vor să-şi retragă banii de la Pilonul II?
Gheorghe Piperea a explicat apoi şi la ce soluţii pot apela românii care doresc să îşi retragă banii de la un fond de pensii privat sau să îl mute la altul.
Dacă administratorul refuză, persoanele ar trebui să se adreseze justiţiei, pentru că vorbim aici despre nişte garanţii trecute în Constituţia României, precizează avocatul.
„Metoda legală rezultă din Articolul 35, aliniatul 2 din această lege, că toată lumea se poate uita acolo, și acest lucru înseamnă că ori de câte ori nu ai obligația să contribui la fondurile publice de pensie, poți să retragi și din fondurile private.
În al doilea rând, chiar și dacă ai această obligație, pentru că aceeași lege spune că banii din fondurile tale private de pensii sunt banii tăi, când ceri banii și fondurile refuză să îți dea banii, poți să-i dai în judecată.
Apoi, te duci în fața Curții Constituționale și spui că garanția asupra proprietății este constituțională. Nicio lege nu o poate elimina. Aceasta este, în mare, modalitatea în care-ți poți retrage banii de acolo sau să-i mulți la alt fond de pensii”, a mai explicat Gheorghe Piperea.