Vestea dimineții despre pensii! Anunțul cumplit a venit chiar acum: E posibil așa ceva?

pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Bătrânii din România au ajuns la capătul răbdării! Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul cu adevărat de coşmar. Ce spun pensionarii despre cele mai recente informaţii care îi ard serios la buzunare?

Sunt vremuri foarte grele pentru pensionarii din România.

Inflaţia a făcut ravagii în buzunarele românilor

În decembrie 2022, rata inflaţiei a ajuns la 16,4%, astfel că vorbim despre una dintre cele mai scumpe luni din ultimele două decenii în România. Iar totul vine la capătul unui an în care rata inflaţiei s-a dublat.

Scumpirile galopante din ultimele luni îi afectează cel mai serios pe bătrâni şi familiile cu mai mulţi copii.

Alimentele de bază s-au scumpit cel mai mult, în unele cazuri înregistrându-se chiar preţuri duble. Un kilogram de zahăr, spre exemplu, a ajuns să coste chiar şi 6 lei, de la 3 lei în urmă cu mai multe luni.

Zahărul s-a scumpit cu 62% în luna decembrie, untul, cu 45%, iar uleiul, cu 37%, indică datele oficiale ale INS (Institutul Naţional de Statistică).

Există şi o veste bună: „Probabil am atins vârful scumpirilor”

„Dacă e să privim partea plină a paharului, uite că se temperează inflația, probabil am atins vârful scumpirilor.

Partea goală a paharului este că într-adevăr, din cele 11 categorii de produse care s-au scumpit cel mai mult în 2022, 9 dintre ele sunt alimente de bază, de la cartofi la ouă, la margarină, făină și pâine. Mai avem energia electrică și gazul metan.

Deci, i-a afectat cel mai mult pe oamenii săraci, a căror coș de cumpărături e format din alimente și utilități și acolo inflația a fost de undeva 25, chiar 30%”, afirmă analistul economic Adrian Negrescu pentru Antena 3.

Cum privesc pensionarii toate aceste scumpiri?

După cum spuneam, pensionarii sunt în special afectaţi de explozia preţurilor înregistrată în 2022.

„Nu-mi cumpăr îmbrăcăminte, astea nu. Au crescut cu 40%, domnișoară, e posibil așa ceva?”, spune o pensionară care se plânge că toată pensia de 2.100 de lei se duce pe facturi, medicamente și alimente.

Reporterii Antenei 3 mai prezintă şi cazul unei familii cu doi copii. Câştigul lunar al celor doi soţi ajunge la 5.000 de lei, dintre care 1.200 de lei sunt pentru utilități, alţi 2.000 de lei se duc pe mâncare. Mai cheltuie 800 de lei pentru meditații și alte activități școlare, iar la final familia poate economisi cel mult 500 de lei.

„Țînând cont că toate s-au dublat, salariile nu s-au dublat, au rămas la fel sau au crescut cu, așa cum se zice, cu inflația, dar nici măcar inflația.

Dacă inflația în decembrie estimativ arată la 16% creștere, salariile nu au fost de 16% la creșteri. Prețurile duble la alimentele de baza clar au afectat”, afimă mama celor doi copii.