Este vestea momentului despre pensionari. Numărul acestora a început să scadă radical. O situație de acest fel se petrece la Botoşani, unde cifra celor care își așteaptă acasă pensiile a scăzut semnificativ în primul semestru al acestui an, pe fondul creşterii numărului deceselor în rândul beneficiarilor de pensii.
Într-o declarație referitoare la acest subiect, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ioan Buzilă, a susținut că scăderea numărului de pensionari se înregistrează atât în ceea ce priveşte pensiile din sectorul de stat, cât şi cele din sectorul agricol.
Datele centralizate de CJP Botoşani arată că, la sfârşitul semestrului I din 2022, în Botoşani erau 87.499 pensionari, în condiţiile în care la aceeaşi dată a anului trecut erau 90.673 beneficiari de pensii. Din totalul celor 87.499 pensionari, 76.539 sunt beneficiari de pensii de stat şi 10.960 beneficiari de pensii agricole.
Numărul pensionarilor este fizic în scădere
„Numărul pensionarilor este fizic în scădere, din cauză că intrările sunt mai puţine decât ieşirile din sistem. În anii 90-91, au intrat la noi în sistem treizeci şi ceva de mii de persoane. Acele persoane se apropie acum de vârsta de 85-90. Este o vârstă înaintată şi apar decesele”, a afirmat Buzilă, citat de Agerpres.
În acelaşi timp, numărul de cereri noi privind acordarea drepturilor de asigurări sociale a scăzut în primul trimestru din acest an faţă de prima jumătate a anului trecut de la 4.539 la 3.645, unul dintre factori fiind creşterea vârstei de pensionare la femei.
CJP Botoşani achită, lunar, pensii de asigurări sociale în valoare de 617,6 milioane de lei, valoarea medie a acestora fiind de 1.410 lei.
INS avertizează cu privire la un dezechilibru major la pensii și pe piața muncii
Pe de altă parte, șeful INS, Tudorel Andrei, a avertizat că România a pierdut un milion de oameni în 10 ani. Mai precis, datele oficiale au aratat că țara noastră a înregistrat 19 milioane de persoane, comparativ cu 20,12 milioane de persoane în urmă cu un deceniu. Potrivit avertismentului lansat de șeful INS, acest lucru va rezulta într-un dezechilibru major la pensii și pe piața muncii.
„Marele plus al recensământului a fost acela că, dacă i se oferă cetăţeanului un instrument de calitate, el va participa la acţiunea respectivă, iar dovadă în acest sens sunt cele două procente: aproape 50% din populaţie a completat datele online, iar în total 95% din populaţie a fost recenzată. Pe de altă parte, poate ar fi trebuit să avem nişte acţiuni din timp pentru a mobiliza autorităţile locale în aşa fel încât să fie mai mulţi recenzori, iar recensământul probabil că era mult mai de succes. Una peste alta, eu zic că o acţiune pe o perioadă atât de lungă a dus la un rezultat mai mult decât bun”, a declarat Tudorel Andrei.