Informația momentului pentru milioane de români. S-a aflat acum că niciunul dintre fondurile de pensii private obligatorii nu are investiții în titluri de stat străine. Mihai Bobocea, APAPR, a explicat că preferinţa administratorilor pentru titlurile de stat românești este subiectivă, legată de cunoaşterea pieţei şi oportunitățile de randament, nu dictată de legislaţi. Pe de altă parte, Adrian Codirlaşu, de la CFA România, a apreciat că dacă se face o concentrare pe titluri de stat, măcar să se diversifice emitenţii – un portofoliu diversificat, cu titluri ale României, dar şi ale altor ţări.

Mai multe detalii pe acest subiect au fost oferite de bursa.ro, într-un amplu articol. Sursa citată a arătat că fondurile de pensii Pilon II au mizat pe acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în detrimentul celor străine între iulie 2021 şi iunie 2022, perioadă în care inflaţia în România şi în Europa a ajuns la niveluri neașteptate

În ansamblu, valoarea deţinerilor acţiunilor în portofoliile Pilon II a urcat de la aproape 20,4 miliarde de lei la finele lui iunie 2021, la 21,3 miliarde de lei la jumătatea acestui an, pe fondul creşterii valorii acţiunilor româneşti. Practic, valoarea titlurilor listate la BVB din portofoliile Pilon II a urcat cu 7,7%, la circa 20,1 miliarde de lei, atât ca urmare a evoluţiei preţurilor cât şi a achiziţiilor fondurilor, care sunt alimentate lunar cu sute de milioane de lei din contribuţiile salariaţilor din ţara noastră. În schimb, valoarea acţiunilor străine, care ocupă cei drept puţin din portofoliul fondurilor, a coborât cu 27%, la 1,26 miliarde de lei, ceea ce arată că pe lângă unele scăderi ale preţurilor, administratorii Pilon II au şi vândut din deţinerile de titluri străine.

Fondurile de pensii s-au pregătit pentru o eventuală recesiune economică

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, este de părere că probabil având în vedere caracterul defensiv al majorităţii principalelor acţiuni de la BVB, prin achiziţiile de titluri locale fondurile de pensii s-au pregătit pentru o eventuală recesiune economică.

„Probabil că prin achiziţiile de acţiuni româneşti fondurile de pensii s-au pregătit şi pentru cazul unei recesiuni. Mă refer în primul rând la acţiunile energetice, care au cea mai mare pondere la Bursa de Valori Bucureşti (n.r. în indicele BET). Cum preţul energiei a crescut puternic, automat şi preţurile titlurilor producătorilor de energie au crescut. A fost o decizie bună a fondurilor pe partea de acţiuni”, a arătat acesta.

Analistul economic Aurelian Dochia a apreciat că, în momentul în care se prefigurează o criză globală, este firesc să se încerce strângerea investițiilor mai aproape de casă, către activele care pot fi înţelese şi controlate mai bine.