Iată ce trebuie să știi despre Pilonul II de pensii

În România, există patru sisteme de pensii:

  • pensia de stat (Pilon I);
  • pensia privată obligatorie (Pilon II);
  • pensia facultativă (Pilon III);
  • pensia ocupațională (Pilon IV);

Toți angajații români cu vârsta până în 45 de ani contribuie automat la Pilonul I și Pilonul II, iar în primele patru luni de la angajare, își pot alege administratorul care să le gestioneze pensia privată obligatorie. În caz contrat, li se va desemna automat un asigurator.

Vă amintim că, de patru ani de zile, contribuția obligatorie pentru Pilonul II este de 3,75% și se reține automat din salariul brut. Legea din România ne spune că 21,25% din salariul brut este direcționat către CAS–Pensie Pilon I, iar 3,75% se duce către pensia privată obligatorie.

În 2007, țara noastră a urmat practica internațională si a introdus un sistem de pensii private, urmând recomandarea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. În acel an, însă, contribuția pentru Pilonul II era obligatorie pentru angajații români care aveau până în 35 de ani și opțională pentru muncitorii români cu vârsta cuprinsă între 35 de ani și 45 de ani.

Din suma destinată pentru Pilonul I, o parte a fost redirecționată către Pilonul II, care este un fond administrativ privat.

Cum verifici suma acumulată pentru pensia privată obligatorie? Sfaturi utile pentru toți românii

Persoanele care vor să știe câți bani au acumulat până acum la Pilonul II trebuie să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să completeze o cerere specială. După ce ați completat-o, veți fi contactat de către administratorul fondului dumneavostră. El vă va oferi toate informațiile necesare.

Dacă vreți doar să știți cine vă administrează pensia privată obligatorie trebuie doar să accesați site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, să vă completați numele întreg și CNP-ul și vă va apărea administratorul și datele de contact.

Puteți retrage banii din contul de pensie privată obligatorie la vârsta pensionării sau înainte de a atinge vârsta standard de pensionare, în cazul în care vă veți pensiona cu grad I de invaliditate sau cu grad II de invaliditate. Atenție! În cazul de deces, banii ajung la moștenitorii legali.

Potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară, în ultimii cinci ani, peste 50 de mii de români și-au retras banii din Pilonul II. Suma medie retrasă a fost de 13.200 de lei, însă au existat persoane care au scos de trei ori mai mulți bani decât valoarea contribuțiilor lor.

În prezent, contribuția pentru Pilonul II este de 3,75%, însă dacă se va aproba un proiect pregătit de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale privind pensia privată obligatorie, atunci românii vor avea avea mai mulți bani în cont. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, comisionul de 0,5 %, pe care angajații români îl plătesc direct din contribuție, ar urma să dispară, iar administratorii fondurilor de pensii private vor fi verificați de un comitet special atunci când investesc banii participanților.