De la 1 iunie acești salariați vor trebui să-și exprime opțiunea în ceea ce privește contribuția la Pilonul II de pensii. Cine este vizat mai exact?
Prin aplicarea de la 1 iunie a facilităților fiscale, se va reduce contribuția la pensie în firmele din agricultură și industria alimentară. Această reducere este însă exact procentul care merge,, potrivit legii la Pilonul II și, în acest context, angajații care vor să continue să contribuie la acest pilon vor trebui să opteze pentru asta.
Angajatul trebuie să-și exprime opțiunea
Concret, dacă salariul minim din sectorul alimentar și cel de agricultură va ajunge la 3.000 de lei din iunie, la un program full-time, scutirea de unele taxe salariale și aplicarea unui procent redus la CAS e condiționată – angajatorul trebuie să bifeze anumite condiții din Legea 135.
Practic angajatorul poate să aplice pentru beneficiile fiscale din această lege, inclusiv pentru reducerea contribuției la pensii de la 25% la 21,25%. Procentul de 3,75%, care reprezintă reducerea este partea care se duce de obicei la pensia privată – Pilonul II de pensii.
Cei care vor să contribuie însă la Pilonul II cu procentul normal de 3,75% trebuie să facă o cerere în acest sens.
Pilonul II, pensia administrată privat
Sunt trei categorii de pensii în România: Pilonul I, sau sistemul public, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, pensia care este administrată privat și unde ajunge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii și Pilonul III, reprezentată de fondurile private la care contribuie doar cine vrea și cu ce sumă vrea în mod suplimentar.
Sumele depuse în Pilonul II sunt administrate privat și vor ajunge în cele din urma la pensionari sub formă de bani în plus față de sistemul public de pensii.
Pensia privată obligatorie (cea din Pilonul II) merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceștia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării. Acești bani vor fi un plus față de pensia din sistemul public.
Potrivit sursei citate, pentru a afla câți bani s-au acumulat în contul de pensii de la Pilonul II, în situația în care oamenii știu deja la ce fond de pensii contribuie, ei pot solicita direct informații despre suma de bani acumulată, aici.