Vestea dimineții despre pensii! Vor încasa o pensie mai mică. Lovitură totală pentru milioane de români

Sursă: Dreamstime

Vești proaste pentru milioanele de români care virează bani la Pilon II. Din cauza inflației ridicate, activele fondurilor de pensii private au scăzut substanțial în perioada ianuarie - iunie 2022.

Câteva milioane de salariaţi, adică cei care cotizează cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, au virat 5,4 miliarde de lei în prima jumătate din 2022 către fondurile de pensie Pilon II.

Activele fondurilor de pensii, au scăzut în primele 6 luni

Cu toate acestea, în pofida contribuţiilor periodice, fondurile au înregistrat pierderi în primul semestru al anului.

Mai exact, în pofida intrărilor de bani de 5,4 mld. lei din ianuarie până în iunie 2022, activele, adică portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II – cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti şi cu deţineri semnficative la Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, au scăzut cu 1,7 miliarde de lei din cauza expunerii substanţiale pe datoria statului român, ceea ce înseamnă că scăderea totală este de circa 7 mld. lei.

Tradusă în pierderi pe portofoliu, această scădere înseamnă în medie un minus de 7%, potrivit Mediafax.

Cu alte cuvinte, cei ghinionişti care se pensionează acum prin Pilon II, numărul fiind totuşi extrem de scăzut raportat la numărul total de participanţi, încasează o pensie privată mai mică decât ar fi făcut-o în decembrie 2021. Însă miza de miliarde de euro este cum va arăta structura portofoliilor Pilon II în viitor, mai ales în contextul în care o criză ca cea din prima jumătate din 2022 – război, inflaţie şi preţurile energiei la ceruri – taie ani de randamente şi investiţii.

ASF va interzice plasamentele în private equity

„Din păcate, structura actuală de portofoliu a fondurilor de pensii Pilon II va conduce la acest rezultat de fiecare data când rata inflaţiei creşte sau rata inflaţiei rămâne ridicată. Mai mult, structura actuală a portofoliului va face aproape imposibil ca randamentele fondurilor private de pensii Pilon II să fie superioare ratei inflaţiei. De ce? Pe de o parte, yield-urile obligaţiunilor (care compun majoritatea portofoliului fondurilor de pensii) sunt inferioare ratei inflaţiei, iar pe de altă parte, atunci când rata inflaţiei va creşte, se vor înregistra pierderi din portofoliul de obligaţiuni, cum este cazul actual, iar fondurile vor subperforma”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) este instituţia care decide cum să investească fondurile Pilon II, recent afirmând că, în contextul delapidării de la BRD Pensii, va interzice plasamentele în private equity.

Fondurile P2 pot investi în titluri de stat, acţiuni, obligaţiuni, depozite, iar de câţiva ani plasamente public private, sector imobiliar. Până în prezent niciun fond nu a investit în PPP-uri.

Circa 60% din portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II sunt investite în titluri de stat emise de Guvernul României, administratorii fondurilor – precum NN Pensii, Allianz Ţiriac, BCR Pensii, fiind astfel printre cei mai mari creditori ai statului român.