Vestea dimineții despre pensiile din România! Este lovitură totală pentru aproape 4 milioane de angajați din România. Datele privind pilonul 2 de pensii sunt extrem de clare și reprezintă un adevărat semnal de alarmă.
Confoorm statisticilor ASF consultate de Capital, sunt aproape 4 milioane de români cărora nu li s-au virat contribuțiile pentru pilonul 2 de pensii, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din numărul total de participanți la pilonul 2 de pensii.
Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.861.023 milioane de participanţi în aprilie. Dintre aceștia, pentru 3.803.289 de români NU s-a virat contribuția în luna aprilie pentru luna februarie.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,42 miliarde lei, la finalul lunii aprilie 2022, în creştere cu 9% faţă de nivelul înregistrat la 30 aprilie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB. „, se menţionează în raport.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,8 miliarde de lei, respectiv 59,72%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 22,385 miliarde de lei (25,32%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,581 miliarde de lei, respectiv 7,44% din totalul activelor.
Randament mediu anual de 7,3%
Datele arată că de la începutul acestui an, valoarea conturilor pe care românii le au la fondurile de pensii privatate a scăzut, în medie, cu circa 7%. Altfel spus, un român care iese astăzi la pensie va încasa cu 8% mai puțin decât dacă ar fi ieșit la pensie anul trecut.
Totuși, deprecierile din această perioadă din Pilonul II nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu, a explicat, Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-o conferinţă de presă.
„Dacă ne uităm în ultimii ani vedem că în pofida unor perioade de volatilitate sistemul de pensii private a performat bine. Suntem în situaţia în care avem 7,8 milioane de români care contribuie în 7 fonduri pilon II. Contribuţiile virate până în momentul de faţă au fost de 72,5 miliarde, plăţi de 850 de milioane de lei către beneficiari. Activele nete administrate în prezent de 88 de miliarde, iar câştigul în toată această perioadă pentru participanţi a fost de 16 miliarde după scăderea comisioanelor de administrare. Asta ne duce la un randament mediu anual de 7,3% în cei 14 ani de când sistemul funcţionează”, a precizat Radu Crăciun.
El spus că fondurile de pensii private pilon II au „bătut cu mult rata inflaţiei din toată această perioadă”, explicând totodată de ce scade valoarea activelor în Pilonul II.