Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean a anunțat joi, 22 decembrie, că recalcularea pensiilor în plată ale magistraților este imposibilă din punct de vedere constituțional, atrăgând astfel atenția asupra planurilor pe care le au guvernanții în acest moment.
Răsturnare de situație privind recalcularea pensiilor. Anunțul a fost făcut chiar acum: Imposibilă constituțional
Astfel, fostul judecător spune că proiectul pensiilor speciale are probleme de constituționalitate. Acesta a vorbit pe larg despre acest subiect în cadrul unui interviu la RFI.
Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a făcut anunțul la scurt timp după ce Guvernul a realizat un act normativ pentru reglementarea acestor venituri, unele dintre ele fiind recalculate, în timp ce altele nu.
Astfel, fostul oficial a atras atenția că pensiile în plată ale magistraților nu pot fi recalculate.
„Îi dau caracter retroactiv legii, ceea ce este interzis prin Constituție, articolul 15 din Constituție, legea dispune numai pentru viitor.
Sigur, este o nuanță aici și o să stea unii să-mi spună că nu am dreptate, dar nu poți să vii să recalculezi, că ei nu spun că se reduce pensia, puteau să spună simplu se reduc pensiile cu atâta, ei spun că se recalculează pensiile în baza acestei legi, în termen de șase luni de zile se vor recalcula pensiile magistraților, pensiile aflate în plată, acest lucru nu este posibil din punct de vedere constituțional.
Există practică a CCR, nu o decizie, mai multe, în care se spune că nu poți să faci acest lucru. Au încercat și în alte state să-și bată joc de magistrați, state vecine cu noi și foarte nervoase în lupta asta împotriva nu știu cui”, a explicat Zegrean.
Guvernul poate să facă propuneri de lege și Parlamentul le adoptă
De asemenea, Augustin Zegrean a mai transmis că „din punct de vedere constituțional, Guvernul poate să facă propuneri de lege și Parlamentul să adopte legi, dar ce este în neregulă în privința acestei legi cu pensiile speciale este faptul că au pornit această inițiativă câtă vreme este în lucru o lege a pensiilor”.
El explică faptul că a trecut doar o lună de când a intrat în vigoare o lege cu privire la modificarea statului magistraților.
„De ce nu se face o singură lege a pensiilor nu am să înțeleg niciodată, de ce trebuie să facă iar pensii sectoriale și așa mai departe. În privința legii pensiilor foștilor magistrați, încă nu este o lună de când a intrat în vigoare legea de modificare a legii privind statutul magistraților și acolo era scrisă povestea cu pensiile magistraților.
Deci acum o lună, nu se știa că trebuie modificată legea aceea? Au venit acum să modifice. De ce? Cine-i mai poate crede?”, a mai transmis fostul președinte al CCR.