Românii vor plăti contribuții mai mari la sănătate și pensii! S-ar putea întâmpla de anul viitor

Mai precis, ministrul Muncii a explicat joi, 9 iunie, că sunt vizate veniturile bugetarilor care depășesc salariul președintelui României.

„Orice măsură pe care o gândim este în fază de construcție. (…) Ştiu că nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României.

Eu nu am văzut forma finală, pentru că am câteva zile de când nu sunt în țară și aici este o chestiune de fiscalitate, nu de muncă. Vorbim de veniturile, deci nu de salarii, de veniturile bugetarilor care depășesc, pentru că mai sunt sporuri. Acolo era o discuţie să fie impozitate suplimentar, să fie impozit impozitate progresiv”, a explicat Marius Budăi la Antena 3.

De asemenea, sunt vizate următoarele schimbări:

  • Persoanele care câștigă sub 15.300 de lei brut/an nu vor datora contribuții la sănătate şi pensii, ci vor plăti doar impozit de 10%;
  • Persoanele care câștigă între 15.300 de lei 30.600 de lei/an vor plăti contribuții la pensii şi sănătate doar pe şase salarii minime. Aceștia vor plăti impozit pe venit de 10%;
  • Persoanele care câștigă între 30.600 de lei/an și 61.200 de lei/an vor plăti contribuții la pensii şi sănătate doar pe 12 salarii minime. Aceștia vor plăti impozit pe venit de 10%.

Parlamentul European a adoptat directiva privind salariul minim în UE

În altă ordine de idei, Marius Budăi a transmis anterior că salută acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene. El precizează că România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare.

„Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”, a anunțat Marius Budăi.

Astfel, conform unui anunţ al socialiştilor europeni, luni noaptea, Parlamentul European şi preşedinţia franceză a UE au încheiat, la Strasbourg, un acord politic privind Directiva privind salariul minim adecvat. Acordul se bazează pe doi piloni. Primul pilon stabileşte standarde de decenţă pentru salariile minime legale la nivel naţional.