Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu noi informații despre pensiile din România. De asemenea, ministrul a mai precizat că realitatea actuală din țara noastră se aplică și altor state din Uniunea Europeană.
Vestea dimineții despre pensiile din România
Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a vorbit despre procentul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) pentru pensii, subliniind că un număr mare de oameni se află în riscul de sărăcie extremă și că nu este o realitate existentă doar în România, ci în toate statele membre ale Uniunii Europene.
”E o discuţie prematură, în acest moment, suntem siguri de un anumit lucru, şi anume că avem o rată a inflaţiei care vine după un proces inflaţionist aflat pe costuri. Avem un număr cât mai mare de populaţie care se află în risc de sărăcie extremă. Aceasta este o realitate pe care nu numai România o are, ci şi toate statele membre ale UE”, spune ministrul Marcel Boloș.
Se caută soluții în tot blocul comunitar
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai declarat că toate statele din blocul comunitar caută soluții în prezent, printre acestea numărându-se creșterea veniturilor populației, constrângeri bugetare sau voucherele sociale.
”Ar fi de dorit, dar acest lucru îl vom vedea pe perioada în care va avea loc negocierea, ca Guvernul României şi în general al statelor membre, să aibă acest spaţiu bugetar liber pentru a se putea sprijini populaţia aflată în acest risc de sărăcie extremă”, a afirmat Marcel Boloș.
Acesta a mai adăugat că actuala criză nu mai seamănă cu cea pandemică pentru care a fost realizat regulamentul pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prioritățile se schimbă
Pe acest fond, ministrul Marcel Boloș a mai precizat că prioritățile se schimbă atât la nivel național, cât și la nivelul fiecărui stat membru al Uniunii Europene, motiv pentru care Comisia Europeană ar trebu să răspundă priorităților fiecărei țări din blocul comunitar.
”Practic, priorităţile atât la nivel naţional dar şi la nivelul fiecărui stat membru se schimbă şi de aceea Comisia Europeană, cred eu, ar trebui să aibă înţelepciunea necesară pentru ca să răspundă acestor priorităţi, prin asigurarea unui cadru legal şi generat de regulamentele Comisiei, pentru a putea să devină rezilientă şi să facă faţă tuturor provocărilor”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.