Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a informat că „valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat”.
Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a suplinit în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile înregistrate în anul 2022, pe fonul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, conform calculelor prezentate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Așadar, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un deficit de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la sfârșitul primului semestru.
Activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%) față de mijlocul lunii august 2021
Activele administrate de Pilonul II au ajuns la suma de 92,4 miliarde de lei, de altfel un record istoric pentru sistem, care se află în creștere puternică: aproximativ cu 5 miliarde de lei față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Respectiv, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%) față de mijlocul lunii august 2021.
Procesul de recuperare a sumelor din Pilonul II este în plină desfășurare! Situația din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor în contextul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. De asemenea, în perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au trecut printr-o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până la mijlocul lunii august.
Cum se face verificarea fondurilor din cadrul Pilonului II de pensii
În România există șapte administratori de pensii: Aegon Pensii Private, Allianz Tiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii, NN Pensii Verificarea fondurilor din cadrul Pilonului II se poate face în funcție de cine adminstrează resursele, în baza unei aplicații specifice care se găsește aici:
De asemenea, pentru cei care nu cunosc unde sunt înscriși, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) deține o aplicație unde pot verifica acest lucru. Aplicația se găsește AICI!