Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor mici și medii
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan propusese o majorare din toamnă a pensiilor mici și medii, în condițiile în care se discuta la nivelul coaliției de guvernare despre o majorare cel puțin cu rata inflației abia anul viitor, variantă la care Nicolae Ciucă s-a arătat reticent.
„Exact cum am subliniat și anterior, această propunere de analiză a neimpozitării pensiilor până în 3000 de lei a fost discutată și analizată la nivelul Partidului Național Liberal. Vom merge cu ea în coaliție, vom discuta cu partenerii de coaliție. Cealaltă variantă de mărire a pensiilor, în momentul de față nediscutând acest subiect, vă rog să îmi dați voie încă o dată să nu creăm așteptări la oameni care nu își au rostul în acest moment”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Guvernul analizează creșterea pragului de neimpozitare a pensiilor
Amintim că, autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public. Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, 2 august, că neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este o propunere, dar trebuie discutată cu partenerii de coaliție. Acest lucru îl sublinia și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
„Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei.
În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a arătat ministrul de Finanţe săptămâna trecută în briefingul care a urmat unei şedinţe de Guvern.
Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele atât cu privire la sistemul public cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.
„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat şeful de la Finanţe.