Sorin Oprescu are parte de vești proaste. După ce a fost condamnat pentru spălare de bani din cauza șpăgilor care au fost încasate în Primăria Municipiului București în perioada în care acesta a ocupat funcția de primar, acesta urmează să primească o altă pedeapsă pentru evaziunea fiscală.

Procurorii spun că sumele trecute dintr-un cont în altul nu numai că au lăsat TVA neplătită în urmă, dar și impozit pe profit.

Aceiași procurori au mai spus că, în perioada 2013-2015, a funcționat un grup infracțional prin care firmele primeau contracte din partea instituțiilor subordonate Primăriei Capitalei. Ulterior, acestea trebuiau să remită o parte din profitul făcut.

Printre cei care au făcut parte din acest grup se numără și Sorin Oprescu, scrie ziaruldeiasi.ro, adăugând că, în ceea ce privește principalele instituțiile implicate este vorba despre Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştilor și Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.

Un ieșean a avut un rol important în cadrul grupului

Sursa anterior citată precizează că ieșeanul Claudiu Bengalici a avut un rol important în cadrul grupului. Cunoscut și drept Ben, acesta reușea să vâneze contracte publice în Capitală cu ajutorul firmei sale Delta Construct Invest SRL.

Sumele oferite drept șpagă intrau mai întâi prin contul acestei firme, apoi în contul altor afaceri ale lui Ben, după care erau scoase de la bancomate. În acest mod, beneficiarul real al sumelor respective era necunoscut.

9 milioane de lei au trecut prin procesul mai sus menționat, iar Claudiu Bengalici beneficia de un comision de 13,5% pentru rolul de complice la spălarea banilor. Curtea de Apel București i-a dat o condamnare de 6 ani și 6 luni de închisoare.

„Tranzacţiile declarate de către SC Delta Construct Invest SRL în declaraţii fiscale au avut un caracter fictiv, nereal, fără un conţinut economic concret, real, cu scopul creării unor avantaje fiscale de către beneficiarii finali, prin crearea unor circuite economice disimulate, utilizându-se în acest scop documente fiscale care nu au o bază reală şi legală. Pentru SC Delta Construct Invest SRL, prin înregistrarea şi declararea unor achiziţii fictive, s-a realizat majorarea bazei impozabile la calculul taxei pe valoare adăugată deduse şi majorarea bazei cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe venituri realizate”, spun procurorii.

Claudiu Bengalici a ajuns iar în fața magistraților pentru un prejudiciu de aproape 3 milioane de lei

În mod normal, sumele respective ar fi trebuit să aducă la bugetul de stat suma de 2,8 milioane de lei (TVA și impozite), ceea ce nu s-a întâmplat. Din acest motiv, Claudiu Bengalici a ajuns din nou în fața magistraților.

Apărarea acestuia a precizat că nu el ar fi fost șeful operațiunilor și că ar fi acționat urmând indicațiile altei persoane, însă Tribunalul din Iași a respins ipoteza.

De asemenea, avocații acestuia au apelat și la principiul ne bis in idem, ceea ce înseamnă că o faptă nu poate fi pedepsită de două ori.

Omul de afaceri din Iași a fost supus anterior unui proces privind acuzațiile aduse de procurori. Cu toate acestea, judecătorii au concluzionat că a existat un complot în vederea săvârșirii unei fapte penale.

În ochii autorităților fiscale, tocmai aceste acțiuni au reprezentat, de asemenea, o implicare în spălare de bani și evaziune fiscală. Acest lucru nu a dus la pedepse duble pentru o singură infracțiune, ci mai degrabă la pedepse distincte pentru acțiuni identice, constituind două infracțiuni separate.

A fost chiar nepermisă considerarea lui Bengalici ca fiind un simplu colaborator la evaziunea fiscală.

Inculpatul a comis infracţiunea de evaziune fiscală în calitate de autor

În sens formal, pedeapsa aplicată unui complice este echivalentă cu cea a autorului principal. Cu toate acestea, se ia în considerare gradul de implicare a fiecărei persoane în infracțiune, ceea ce ar putea duce la o eventuală reducere a pedepsei pentru complice.

„Inculpatul a comis infracţiunea de evaziune fiscală în calitate de autor, respectiv în calitate de administrator de fapt al societăţii SC Delta Construct Invest SRL, societate pentru care a depus declaraţiile fiscale în care a declarat operaţiuni fictive, ceea ce a condus la producerea prejudiciului bugetului consolidat al statului, Bengalici Claudiu nefiind acuzat în această cauză că a ajutat o altă persoană să comită infracţiunea de evaziune fiscală. Şi-a asumat calitatea de administrator de fapt al societăţii, iar rolul său nu a fost pasiv, fiind implicat în derularea tranzacţiilor societăţii, aspecte pe care le-a şi recunoscut”, au explicat judecătorii.

Claudiu Bengalici, condamnat la 9 ani de închisoare

Claudiu Bengalici a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și a fost obligat să achite un prejudiciu de 2,8 milioane de lei.

În paralel, Mariana Frone, administratorul unei societăți afiliate, a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni comparabile, ceea ce a dus la un prejudiciu de 558.000 de lei.

Ea a fost condamnată la 3 ani și 2 luni în spatele gratiilor. Verdictul, pronunțat luna trecută, poate fi atacat cu recurs, mai scrie sursa anterior citată.