ÎCCJ a publicat documentul prin care Traian Băsescu a fost acuzat că a fost colaborator al Securității

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat motivarea deciziei care a dus la ridicarea tuturor beneficiilor de fost șef de stat ale lui Traian Băsescu.

Cei trei judecători care s-au pronunțat susțin ferm că o nota informativă a stat la baza deciziei lor. Potrivit spuselor lor, prin informările făcute de Traian Băsescu la Securitate au fost afectate drepturile unor oameni.

„Pentru ca o persoană să fie încadrată în categoria colaboratorilor Securităţii, ca activitatea acesteia să fi adus efectiv atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, iar acţiunile de represiune să fi fost efective, fiind suficient ca această activitate să fi fost îndreptată împotriva acestor drepturi şi libertăţi, să fi fost de natură, aptă să le aducă atingere, să creeze cel puțin o stare de pericol pentru cel denunţat, constând în cerința ca informaţiile furnizate să fi fost capabile a expune persoanele vizate unor acţiuni de represiune din partea statului totalitar”, scrie în documentul transmis de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Traian Băsescu și-a pierdut toate privilegiile de fost șef de stat

În urma deciziei luate de către Înalta Curte de Justiție și Casație, Traian Băsescu și-a pierdut toate privilegiile specifice unui fost șef de stat. Vă amintim că el a fost președintele României între 2004 și 2014, iar după expirarea mandatului său a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei. Totodată, Traian Băsescu a primit și o indemnizație de fost șef de stat, dar şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

În momentul în care Instanța Supremă a decis definitiv că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea, RA-APPS l-a notificat pe acesta că are la dispoziţie 60 de zile să părăsească vila de protocol. Ulterior, SPP l-a anunţat pe Traian Băsescu că nu mai beneficiază nici de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.

Imediat după ce a primit sentința, Traian Băsescu spunea că va ataca decizia judecătorilor de la ÎCCJ printr-o cale extraordinară sau la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului). Potrivit spuselor sale, legea prin care a pierdut toate beneficiile de fost lider de stat este neconstituțională.

„Orice document care este scris de mine și există în arhivele CNSAS, mi-l asum. Eu am și curiozitatea că această lege este constituțională, am văzut speculații de genul: „i-au luat lui Băsescu paza SPP, acum o să spună secretele țării”. Niciodată nu o să dezbrac cămașa de fost președinte”, declara atunci fostul președinte al României.