Pe 26 martie, Serviciul Român de Informații (SRI) a aniversat 33 de ani de la înființare. Fostul purtător de cuvânt al instituției, Nicolae Ulieru, a pus pe masă, în studioul EVZ-Capital, informaţii de culise despre gradul de implicare al Serviciilor în politică. Studiu de caz: mult discutata relație dintre fostul președinte Traian Băsescu și servicii.
Într-un podcast marca HAI ROMÂNIA, jurnaliștii EVZ Robert Turcescu, Mirel Curea şi invitatul lor, Nicolae Ulieru, fost purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații, au pus sub lupă influența acestei instituții foarte importante în arhitectura statului.
„Cât de importante sunt serviciile în cariera unui politician? Avem o adevărată rumoare națională cu faptul că dacă nu ești absolvent de ANI (n.red. – Academia Națională de Informații), de cutare, nu apuci nimic. Chiar atât de important este?”, l-a întrebat co-moderatorul Robert Turcescu pe invitatul său, punctând că vrea să lămurească un mit care marchează spațiul public: influența majoră a serviciilor secrete în politică, dar și în viața publică a țării.
Traian Băsescu a fost o personalitate puternică
Nicolae Ulieru a observat că într-adevăr, cariera unui om politic se împletește strâns cu serviciile secrete ale României. Totuși, personalitățile puternice reușesc să întoarcă în favoarea lor această relație, a subliniat jurnalistul care a fost angajat la SRI. Acesta i-a dat ca exemplu în acest sens pe foștii președinți Ion Iliescu și Traian Băsescu.
„Sigur că opinia serviciilor de informații în privința carierei unui om politic contează, dar depinde și de omul politic respectiv. Dacă omul politic e o personalitate puternică, cum a fost de pildă Ion Iliescu, cum a fost Traian Băsescu… Traian Băsescu a fost o personalitate puternică, din păcate s-a dovedit a fi un mic ticălos. El se servește de puterea serviciilor de informații. Dacă omul respectiv e un molâu, un oarecare, serviciile îl încalecă și îl mânuiesc după cum vor, nu în interesul național”, a dezvăluit invitatul.
Mesajul transmis de americani lui Traian Băsescu
Referitor la dosarul exploziv cu care s-a confruntat fostul președinte, Nicoale Ulieru a completat că după cel de-al doilea mandat, acestuia i s-a atras atenția de către SUA să rămână mai discret în viața politică, lucru care nu s-a concretizat.
„Lui Băsescu americanii i-au spus, după ce și-a încheiat cel de-al doilea mandat, gata, ai făcut ce-ai făcut. I s-a transmis să se oprească și să-și vadă de pensie și de nepoți. Or el nu s-a potolit. A făcut partidul, a încercat să dea din umeri și din coate în continuare”.
Virgil Măgureanu, o mână de fier în mănușă de catifea
Acesta a mai afirmat că în cadrul serviciilor secrete sunt mai multe grupări, fiecare cu preferințele sale, însă linia politică o dă mereu directorul SRI. „Sunt diverse orientări, unii sunt cu unul, unii sunt cu altul șamd. Fac comparația cu ce era SRI în anii 90-97 cu ceea ce s-a întâmplat după. Măgureanu (n.red. – fostul direct al SRI Virgil Măgureanu), conducea serviciul cu o mână de fier într-o mănușă de catifea. Avea această abilitate ca atunci când vorbea cu tine, oricine ai fi fost, să îți dea impresia că discută de la egal la egal.
Aveam o relație bună cu el tocmai pentru că îl înțelegeam și îi făceam jocul, dar nu mă prindeam în plasa lui. Totdeauna aveam o grilă personală prin care treceam tot ceea ce venea de la el. Nu zic că SRI nu făcea politică și pe vremea lui, dar o făcea directorul. După ce a plecat, cine a venit la conducere? Costin Georgescu și Mircea Ghiordulescu, doi oameni care habar n-aveau de munca la informații”, a mai ținut să puncteze Nicolae Ulieru în studioul EVZ-Capital.