Fostul premier Adrian Năstase l-a luat la țintă pe Traian Băsescu în urma achitării Ioanei Băsescu și a Elenei Udrea în dosarul finanțării campaniei electorale. El consideră că judecătorii, asupra cărora Traian Băsescu ar avea încă influență, au profitat de perioada concediilor și a vacanțelor, când opinia publică era mai puțin atentă, pentru a emite o sentință de achitare în acest dosar.
Decizia instanței s-a dat „vara, ca hoții”
Fostul lider PSD susține că această sentință este o formă de grațiere indirectă, deoarece faptele s-au prescris și, astfel, rămân nesancționate.
„Vara, ca hoții (când lumea e în vacanță, inclusiv parlamentarii) s-a comunicat, în sfârșit, decizia instanței în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. S-a folosit formula nouă a grațierii individuale – prescrierea faptelor.
Deci, rămâne cum am vorbit în tren. Banii s-au cam dat, alegerile s-au desfășurat, procurorii și judecătorii lui Băsescu și-au făcut datoria și după 14 ani (?) au „dezlegat” cauza și au anunțat că nu răspunde nimeni. Stat de drept 0.2”, a comentat fostul premier.
Elena Udrea și Ioana Băsescu erau doar instrumentele lui Băsescu
Adrian Năstase atrage atenția asupra modului în care Traian Băsescu a acționat și spune că acesta a fost beneficiarul real al finanțării campaniei. Fostul premier aduce în discuție și propriul său dosar, arătând că a fost condamnat la presiuni politice și mediatico-judiciare, sugerând că Băsescu a fost implicat în acesta.
„Să fie clar, nu mi-am dorit ca Elena Udrea sau Ioana Băsescu să fie condamnate. Ele erau doar instrumentele prin care Băsescu – „beneficiarul real” al finanțării (cum ar spune Livia Stanciu) a obținut fondurile de campanie.
Același Băsescu care a făcut presiunile în justiție pentru condamnarea mea în dosarul „Afișelor electorale”, adăugând un circ mediatic cu audierea a peste 900 de martori și plata unor importante despăgubiri.
În aceste condiții, am o sugestie către noul ministru al justiției – nu ar fi posibil ca în cazul pensiei procurorilor și judecătorilor care au prelungit „dezlegarea” acestui dosar să nu opereze impozitarea cu 15%, în semn de prețuire pentru felul în care și-au făcut datoria față de țară și popor?!”, a mai scris Adrian Năstase.