Vestea dimineţii despre Vladimir Putin! Aşa se termină totul. Europa, în stare de şoc

Sursa: Dreamstime

De la începutul războiului și până în prezent, îngrijorările cu privire la un eventual atac cu arme chimice au crescut și ele. Nimeni nu știe când și dacă Vladimir Putin va da un astfel de ordin, cel puțin până acum.

Scenariile care ar putea duce la folosirea armelor chimice în Ucraina

Războiul din Ucraina a început când nimeni nu se aștepta, iar acum, în Europa predomină îngrijorările. Apar semne de întrebare referitoare la un eventual atac cu arme chimice, însă nimeni nu poate ști exact planul lui Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat pentru Antena 3, Carol Peterfi, expert român internațional, inspector la Organizația pentru Interzicerea Armelor chimice, a prezentat cele trei scenarii în care Rusia ar putea să recurgă la utilizarea armelor chimice în războiul din Ucraina.

Fiecare dintre cele trei scenarii se poate întâmpla în orice moment, avertizează acesta.

Primul dintre ele este provocarea de atragere a atenției. Totodată, el a făcut referire la documentul trimis de Rusia cu privire la interzicerea armelor chimice.

Primul scenariu: pierderi mici, dar efect psihologic foarte mare

„Aş vedea trei scenarii posibile. Primul, o provocare să se atragă atenţia. Deja Rusia a trimis un document pentru interzicerea armelor chimice în care se spune că s-au folosit arme chimice împotriva trupelor rusești şi de asemenea şi Ucraina. Este o luptă politică.

Deci primul scenariu ar fi, să spunem, un scenariu de provocare în care o cantitate mică de substanță va trebui împrăștiată şi nu va avea efect asupra militarelor. Pierderile sunt de până la 2%, dar are un efect psihologic foarte mare. Şi, de asemenea, asupra populației neprotejate va avea un efect devastator”, a spus expertul român.

Scenariul numărul doi aduce aminte de Timişoara

Cel de-al doilea scenariu este lovirea unui obiectiv chimic, unde s-ar afla materiale toxice industriale. El a amintit de evenimentul de la Timișoara cu substanța de deratizare și efectele acestuia.

„Al doilea scenariu ar fi cel al lovirii unui obiectiv chimic. Atunci vorbim de acele materiale toxice industriale.

Sunt aproape 3.500 de substanțe toxice industriale. Amintiți-vă de incidentul de la Timişoara cu acea substanță de deratizare”, adaugă Carol Peterfi.

Al treilea scenariu: ruşii rezolva problema la Azovstal

Ultimul scenariu, la fel de realist, se referă la combinatul Azovstal din Mariupol, unde mii de persoane sunt blocate și unde pot fi folosite substanțe care să inhibe capacitatea acestora de luptă, astfel încât toți luptătorii să fie scoși afară în condiții de siguranță pentru Rusia.

„În al treilea scenariu sunt 2.000 de luptători blocați în Azovstal, care are tuneluri, şase niveluri subterane şi o suprafață de 300 de hectare. Ca şi militar ai trei opțiuni ca să scoți oamenii de acolo. Folosești un atac clasic într-o zonă locuită şi atunci raportul de pierderi ar fi de 1:10 cel puţin.

A doua opțiune ar fi să îi lasă să moară de foame, dar am înţeles că ar fi infrastructură pentru aşa ceva, lucru care nu este foarte uman şi va atrage atenţia. A treia opțiune ar fi folosirea unei substanțe care nu este neparat chimică care să le inhibe capacitatea de luptă, care să-i scoată din acel subteran”, a mai spus Petorfi.