Potrivit Newsweek, primele 100 de zile ale războiului liderului rus împotriva Ucrainei au fost în mare parte definite de rezultatele slabe ale Moscovei, în vreme ce Kievul a depășit toate așteptările. Rusia nu a reușit să dea jos guvernul de la Kiev, a suferit pierderi militare imense, iar țara condusă de Putin a devenit mai izolată decât a fost vreodată după încheierea Războiului Rece.
Războiul se concentrează în prezent asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, având în vedere că Putin caută o victorie militară încercând să pună mâna pe cele două mari regiuni, Lugansk și Donețk, aflate încă din 2014, sub controlul separatiștilor susținuți de Kremlin.
Neil Melvin, de la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), a declarat pentru Newsweek că, pentru Putin, așa-numita „operațiune militară specială”, așa cum s-a desfășurat până acum, „depășește dezamăgirea”.
„Cred că este foarte dezamăgit în ceea ce privește obiectivele care au fost stabilite la început și faptul că acestea nu au fost atinse”, a spus Melvin.
„După o sută de zile, luptele sunt acerbe, iar Rusia face progrese foarte lente, cu costuri enorme. Acest lucru nu este chiar un dezastru în multe privințe pentru Putin”, susține el.
Dezastru strategic pe toată linia
Analiza lui Melvin a fost reluată de Max Bergmann, directorul Programului Europa la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), care a descris primele 100 de zile de război împotriva Ucrainei drept „un dezastru strategic pe toată linia pentru Kremlin”.
”Rusia se confruntă cu o revenire economică semnificativă, dar și cu izolarea globală. De asemenea, Rusia a întărit alianța transatlantică”, a declarat Bergmann pentru Newsweek.
El spune că în niciun caz nu este ceea ce își dorea Putin când a pornit acest război.
”Rusia va ieși din acest război mult mai slăbită, cu un Putin care se luptă pentru a rămâne la putere”, a adăugat el.
Nu a reușit ștergerea identității naționale a Ucrainei
Steven Horrell, expert în cadrul Centrului pentru Analiză a Politicii Europene (CEPA), a declarat pentru Newsweek că președintele rus nu a reușit să-și atingă obiectivele inițiale, cel mai important fiind ștergerea identității naționale a Ucrainei.
„Nu a dorit să aibă în preajmă un stat flexibil. El a văzut în existența unei națiuni ucrainene independente, cu înclinații spre Occident și Uniunea Europeană, o amenințare la adresa interesului național al Rusiei”, a spus Horrell. El a sugerat că Putin ar putea să nu simtă încă anumite eșecuri în obiectivele strategice și a precizat că Rusia a subestimat Ucraina și Occidentul.
A subestimat Occidentul și sancțiunile economice
”Putin pare să fi subestimat Occidentul. Asistența de securitate acordată Ucrainei a fost mai eficientă decât se aștepta, iar sancțiunile au fost mult mai puternice decât și-a imaginat”, a subliniat Horell.
Bătălia de la Donbas s-a intensificat în ultimele săptămâni, Rusia reorientându-se asupra părților de est și de sud ale țării. Trupele lui Putin fac eforturi pentru a captura orașele Severodonețk și Lysychansk, care ar pune întregul Lugansk sub control rusesc.
Malcolm Chalmers, directorul general adjunct al RUSI, a declarat pentru Newsweek că, deși nu crede că Rusia a acceptat că poate pierde războiul, e puțin probabil ca Putin să poată cuceri Donețk și Lugansk.
”Rușii fac progrese teritoriale modeste în acea zonă. Cred că încă mai consideră că asta este șansa lor în acest moment”, afirmă expertul.
În opinia sa, războiul ar putea atinge un punct critic în lunile următoare, când Ucraina ar putea inversa unele dintre câștigurile teritoriale recente ale Rusiei, cum ar fi cucerirea orașelor Mariupol și Herson.