În ultimul an, teoriile vehiculate intens în presa occidentală, alimentate de regimul de la Kiev, au mers de la afirmații conform cărora Putin este pur și simplu „îngrozit”, temându-se pentru viața sa, până la speculații privind „frica patologică” a liderului Kremlin care îl determină să nu vorbească la telefon sau să nu se deplaseze cu avionul, având la dispoziție un tren blindat.
Ultima picătură, care se pare că a umplut paharul, forțând Kremlinul să reacționeze, a fost tocmai aceasta: Putin locuiește într-un buncăr. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat toate aceste zvonuri drept minciuni, scrie Uproxx.
„Probabil aţi auzit că se presupune că Putin ar avea mai multe dubluri, care lucrează în locul său în timp ce el stă într-un buncăr. Aceasta este o altă minciună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Vedeţi ce fel de preşedinte avem. A fost şi este foarte activ. Noi, cei care lucrăm cu el, cu greu putem ţine pasul cu el”, a adăugat Peskov.
Kremlinul a respins în mod constant speculațiile potrivit cărora președinte Putin este bolnav.
Putin nu a spus până acum dacă va mai candida anul viitor
În timpul unei vizite de stat la Moscova, luna trecută, președintele chinez Xi Jinping i-a spus lui Putin că este convins că rușii îl vor sprijini din nou pe liderul rus în alegerile prezidențiale care vor avea loc în 2024. Dar Vladimir Putin nu a declarat, încă, dacă va candida pentru un nou mandat.
Când a devenit prima dată președinte, Vladimir Putin a promis că va pune capăt haosului care a cuprins Rusia post-sovietică în anii 1990, dar invazia Ucrainei este cea mai gravă criză militară cu care se confruntă un lider de la Kremlin, de la războiul sovietico-afgan din anii 1979-1989.
Conflictul din Ucraina a dus la cea mai gravă confruntare cu Occidentul, de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Acum, Putin a decis să se îndepărteze de Occident, îndreptându-se către China.
Bolile și buncărul lui Vladimir Putin
În martie, la o zi după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele președintelui rus, Kremlinul a anunțat că Putin s-a deplasat, cu un elicopter, la Mariupol și a condus o mașină prin oraș. Imaginile difuzate în toată lumea i-au făcut pe unii să spună că, e tot mai clar că nu mai este Putin cel de altă dată.
„Putin și-a părăsit zona de confort din buncăr, unde a petrecut trei ani, și este incredibil să vezi cum au dispărut acele exhibiții pe care le făcea în trecut”, spune Olga Bychkova, fostă prezentatoare la postul de radio Echo of Moscow.
„Putin era un fel de Dumnezeu pentru toți cei care credeau în el. Acum este mai în vârstă și, într-adevăr, mare parte din timp îl petrece într-un buncăr, cu un număr limitat de oameni care au acces la el”, declara și Robert Schlegel, fost membru al partidului de guvernământ al lui Putin, acum aflat în exil.
Putin suferă de „accese de tuse, amețeli, tulburări de somn, dureri abdominale și greață”, și are simptome ale bolii Parkinson, susținea anul trecut canalul rusesc Canalul Telegram General SVR, care a continuat, pe tot parcursul anului să ofere așa zise informații legate de „bolile” lui Putin.
Alte site-uri din Ucraina au susținut că, atunci când călătorește, Putin este înconjurat de o armată de medici, inclusiv de un specialist în cancer. Au existat și voci care au afirmat că medicamentele administrate liderului de la Kremlin au avut un impact major asupra deciziei sale de a intra în război sau că tratamentele la care este supus nu dau rezultate.