Ca președinte al Ucrainei s-a poticnit și puțini îi mai dădeau șanse de a fi reales în 2024, cota sa de susținere scăzând la 31%, la finele lui 2021, arată o analiză publicată de Politico.

În săptămânile care au precedat războiul, politicienii opoziției de la Kiev l-au implorat pe Volodimir Zelenski să se întâlnească cu ei, ceva ce nu mai făcuse de la alegerile pe care le câștigase cu doi ani în urmă.

De asemenea, l-au îndemnat să crească finanțarea forțelor armate, iar rezerviștii ucraineni să fie recrutați, în condițiile în care avertismentele SUA privind o invazie a Rusiei se intensificau.

Zelenski preferă imaginea de ansamblu și ignoră detaliile

„Ucraina este ostatica unui lider național care nu gândește strategic”, afirma parlamentarul Lesia Vasilenko, membră a partidului Holos, cu cinci zile înainte de invazie.

„Cred că acesta este lucrul pentru care va fi acuzat mai târziu. Nu se pune problema să știi totul, ci faptul că refuzi să ai în anturajul tău consilieri care să te contrazică și să te provoace, iar noi s-ar putea să plătim un preț mare pentru asta”, adăuga ea.

Războiul nu a făcut nimic pentru a tempera nerăbdarea lui Zelenski față de complexitățile guvernării sau față de instituții care nu se mișcă atât de repede pe cât și-ar dori. El preferă imaginea de ansamblu, ignoră detaliile și îi place să se bazeze pe un cerc restrâns de prieteni. În plus, a promis multe, probabil prea multe, dar a realizat puțin.

Președinte cu zero experiență, Zelenski a dat mereu vina pe „foștii”

”Ucraina are două mari probleme: războiul din Donbas și teama oamenilor de a investi în țară”, afirma Zelenski la scurt timp după câștigarea alegerilor. Dar eforturile anticorupție au stagnat, iar promisiunea lui de a rezolva problema Donbasului a fost un fiasco.

Mai mult, în graba sa de a încheia un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin, unii l-au criticat pentru faptul că pune preț prea mult pe puterea sa de convingere și pe carismă.

”A crezut că pacea va fi ușor de încheiat pentru că tot ce trebuie să faci era să te uiți în ochii lui Putin și să-i vorbești cât mai sincer”, a declarat deputatul Mykola Kniazhytskyi. „A devenit președinte fără nicio experiență politică și în gestionarea structurilor de stat.

A crezut că să conduci o țară este destul de simplă: tu iei decizii, iar acestea trebuie implementate”, a continuat Kniazhytskyi. Iar când lucrurile au mers prost,  a susținut de fiecare dată că ”de vină sunt foștii conducători, care ar trebui băgați după gratii”, a mai spus Kniazhytskyi, potrivit Politico.

Așa a devenit un lider convingător

Transformarea lui Zelenski, dintr-un lider dezamăgitor pe timp de pace într-un ”lider tânăr, magnific, părinte fondator” al lumii libere, așa cum l-a numit filosoful Bernard-Henri Lévy, a fost surprinzătoare. Până și cei mai vocali critici ai săi din Ucraina au început să-l laude pentru că a devenit ”un comunicator excelent” și că, probabil, și-a salvat țara refuzând oferta secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, de a fi extras din țară.

„A devenit un lider convingător”, crede Adrian Karatnycky, expert al Atlantic Council. El spune că punctele forte ale lui Zelenski se potrivesc cu vremurile.

„Acum este mai eficient pentru că țara este mult mai unită și mai sigură în ceea ce privește identitatea, interesele și obiectivele ei”, crede Adrian Karatnycky. ”Când scopul public este clar, are o mare putere, iar în timp de război are în spate puterea absolută a statului. Dar când trăsura se va transforma, din nou, în dovleac, va trebui să facă față unei lumi foarte diferite”, a concluzionat Karatnycky.

Valul de arestări, praf în ochi

Între timp, în Rada Supremă frustrarea crește, parlamentarii plângându-se că sunt complet ignorați de un guvern care le era deja ostil, înainte de război. Zelenski s-a întâlnit o singură dată cu liderii opoziției, de când țara a intrat în război, iar asta a fost acum aproape un an.

”Miniștrii nu mai pot fi audiați în parlament”, a declarat deputata opoziției Ivanna Klympush-Tsintsadze, membră a Partidului Solidaritatea Europeană.

„Un război necesită luarea rapidă a deciziilor urgente și proceduri scurte, asta e de înțeles”, spune ea.

„Dar vedem că deciziile sunt din ce în ce mai centralizate și concentrate în tot mai mâini, iar acest lucru are un impact asupra echilibrului puterii”, consideră ea. Politicianul ucrainean este îngrijorat că recentul val de arestări anticorupție a fost mai degrabă un exercițiu de imagine și praf în ochi aruncat în perioada premergătoare summitului UE-Ucraina din februarie, fiind o oportunitate bună de a centraliza și mai mult puterea.

„Dacă cineva crede că centralizarea puterii este răspunsul la provocările noastre, atunci acel cineva greșește”, a adăugat ea.  Potrivit lui Kniazhytskyi, nu ar trebui să se uite că Zelenski este un politician populist, care are aceleași defecte de personalitate ale oamenilor politici.