Vestea dimineții din SUA: Rusia a eșuat! Ce se întâmplă cu Vladimir Putin

vladimir putin

SURSA FOTO: Twitter

Deși Rusia depășește Ucraina în ceea ce privește armamentul, numărul trupelor pe care le-a angajat în acest conflict este insuficient pentru războiul pe scară largă pe care îl duce.

De ce se teme cel mai mult Putin. Nimeni n-ar fi crezut

”Ulii războiului” de la Kremlin l-au îndemnat pe Vladimir Putin să introducă legea marțială și să inițieze mobilizarea totală sau parțială pentru a extinde dimensiunea armatei și a-și intensifica efortul de război.

Dacă se va întâmpla acest lucru, numărul victimelor războiului Rusiei ar putea crește, scrie KievIndependent.

În ciuda faptului că nu a reușit să atingă niciunul dintre obiectivele strategice ale Moscovei în invazia asupra Ucrainei, Putin este reticent în a declanșa mobilizarea.

Unii experți sugerează că Putin s-ar putea teme de faptul că mobilizarea va declanșa o rezistență internă, cu un număr mare de potențiali recruți încercând să se eschiveze. De asemenea, Putin pare să fie precaut față de efectul devastator pe care acest lucru l-ar avea asupra economiei Rusiei: mii de oameni ar fi scoși din sectorul civil, iar nivelul de trai ar scădea drastic.

Rusia ar putea să fie transformată într-o Coree de Nord

În plus, s-ar putea ca sistemul administrativ al Rusiei ar putea să nu poată face față unei sarcini atât de uriașe. O mobilizare în Rusia ar presupune, probabil, o tranziție la un sistem și mai totalitar și s-ar putea să nu fie atât se simplu ca Rusia să fie transformată într-o Coree de Nord, notează publicația.

În prezent, Rusia are aproximativ 200.000 de soldați în Ucraina. Dar președintele Volodimir Zelenski declara, în mai, că Ucraina ar avea 700.000 de militari. Unii analiști militari spun că numărul insuficient de soldați ar fi fost unul dintre principalele motive pentru care Rusia nu a reușit să încercuiască Kievul în martie și a fost forțată să se retragă din Kiev, Sumi și Cernihiv.

Ulii războiului fac presiuni asupra președintelui

Analistul militar american Michael Kofman a declarat însă că Rusia a eșuat pentru că a purtat un „război convențional mare, pe timp de pace”.

”Ulii războiului” l-au criticat pe Putin, argumentând că nu merge și mai departe în Ucraina, îndemnându-l să înceapă eforturi de mobilizare. Un astfel de „uliu” este Igor Girkin, cunoscut ca Igor Strelkov, fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, care s-a aflat în fruntea războiului împotriva Ucrainei în 2014, conducând atacul asupra orașului Sloviansk. Girkin a fost acuzat de Parchetul Olandez pentru doborârea zborului Malaysia Airlines 17 în 2014.

Teren de pregătire pentru o potențială mobilizare în Rusia

Chiar dacă Putin a ignorat până acum pledoariile lui Girkin pentru mobilizare, zonele ocupate de ruși din Donbas au fost folosite ca teren de pregătire pentru o potențială mobilizare în Rusia.

De la începutul invaziei, reprezentanții ruși din regiunile Donețk și Lugansk au mobilizat în masă locuitorii zonelor ocupate ale regiunii. Reprezentanții ruși au trimis adesea recruți slab înarmați și deloc pregătiți în prima linie, lucru care a dus la un mare de victime.

Potrivit lui Kofman, Rusia a pierdut numeroase echipamente militare în timpul invaziei, ceea ar face mobilizarea și mai dificilă. Dacă Rusia ar iniția acum mobilizarea, ar dura mult timp, susține expertul.

Și analistul militar ucrainean Viacheslav Tseluiko spune că, dacă ar decide mobilizarea, Rusia ar trebui să trimită recruți slab pregătiți în prima linie, având puține resurse disponibile pentru a-i înarma. Cu toate acestea, Tseluiko crede că Rusia ar putea să-și intensifice producția de arme.

Rusia nu are o „bază socială adecvată” pentru mobilizare

În ciuda dificultății în obținerea tehnologiei occidentale din cauza sancțiunilor, Rusia ar putea fi în continuare capabilă să producă arme cu tehnologie low-tech, spune Tseluiko. El a adăugat că acest lucru va oferi Rusiei mai multe oportunități pentru o ofensivă.

Alte voci spun că Putin ar putea fi reticent în a realiza mobilizarea în masă și a militariza economia Rusiei, deoarece ar însemna tranziția la un stat totalitar.

„Mobilizarea necesită un model politic care să mobilizeze populația”, spune economistul Grigori Bazhenov, adăugând că acesta este, în esență, un model totalitar. El explică faptul că societatea rusă nu vede războiul ca pe un act defensiv. În consecință, ar fi nevoie de un aparat represiv uriaș pentru mobilizare, în aceste condiții. Rusia nu are resursele necesare pentru a crea un astfel de aparat, spune el, adăugând că Rusia nu are o „bază socială adecvată” pentru mobilizare.