UPDATE:

Pe parcursul nopții, în Kiev au fost auzite mai multe explozii, iar daunele în capitala ucraineană sunt uriașe. Trupele rusești au tras atât în obiective militare, dar și în blocuri de locuințe. O filmare din Kiev ne arată exact momentul în care o rachetă lovește un bloc. Deși cel care filma se afla la o distanță considerabilă, suflul exploziei l-a dat pe spate.

Știre inițială:

Sirenele antiaeriene răsună în mai multe oraşe ale Ucrainei, între care şi capitala Kiev, miercuri dimineață. Potrivit The Kyiv Independent, sirenele răsună la Kiev, Liov, Odesa, Ivano-Frankivsk sau Dnepr. În clipa în care sună sirenele, locuitorii trebuie să-şi caute adăpost. Potrivit CNN, puternice explozii au fost auzite în suburbiile Kievului.

În orașul Mariupol, trupele ruse țin ostatici 400 de medici și pacienți, spune primarul localității. Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul aliaților occidentali și i-a mulțumit lui Joe Biden pentru suportul de 13 miliarde de dolari al Statelor Unite. Se întâmplă în timp ce trei lideri europeni – prim-miniștrii Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei – au mers cu trenul până la Kiev pentru a se întâlni cu Zelensky și a-și arăta sprijinul.

Volodimir Zelenski: Negocierile par mai realiste

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că i s-a transmis, după ultima rundă de negocieri cu Rusia, că poziţiile sună ”mai realist”, dar este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

„Contradicţii profunde” persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un „compromis” este încă posibil, a apreciat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.

„Este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil”, a spus Podoliak pe Twitter.

Rusia și-a schimbat un pic tonul

Guvernul ucrainean începe să vadă progrese în negocierile sale cu Moscova privind încheierea invaziei Rusiei, a declarat anterior consilierul prezidenţial Ihor Zhovkva, potrivit agenţiei UNIAN. Discuţiile au devenit „mai constructive”, după două zile de negocieri prin videoconferinţă.

„În primele runde, Rusia nu era pregătită să ne asculte poziţia, a dat doar ultimatumuri: ca Ucraina să se predea, depuneţi armele, că preşedintele nostru ar trebui să semneze un act de capitulare”, a spus Shovkva. „Acum, Rusia şi-a schimbat puţin tonul”, a precizat el.

Shovkva a spus că delegaţia ucraineană este „optimistă cu precauţie”, apreciind că un progres ar putea fi obţinut doar de către preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Semnalul venit din Ucraina: Orice război se termină cu o înțelegere

De altfel, astăzi este o zi importantă pentru Ucraina, Volodimir Zelenski urmând să se adreseze online Congresului reunit al Statelor Unite miercuri, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României).

Liderul de la Kiev a cerut din nou ajutorul aliaților vestici și i-a mulțumit lui Joe Biden pentru suportul de 13 miliarde de dolari al Statelor Unite. Zelenski s-a adresat și cetățenilor ruși, pe care îi îndeamnă să iasă în stradă și să acționeze împotriva propagandei de la Kremlin.

„Este dificil, dar important, deoarece orice război se termină cu o înțelegere. Înțelegerile continuă, și, din informațiile mele, pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realiste. Dar este nevoie încă de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei. Invadatorii au comis noi crime de război evidente. Au țintit orașe pașnice, infrastructura civilă. Numărul rachetelor folosite de Rusia împotriva Ucrainei este mai mare de 900. Invit toți prietenii Ucrainei să viziteze Kievul. E periculos aici, pentru că cerul nostru nu este închis împotriva rachetelor și avioanelor rusești.”, a spus președintele ucrainean.

Penatgon: Trupele terestre ruseşti nu au înaintat în ultimele zile

Pakistanul a trimis marți seară două avioane Hercules C-130 de asistență umanitară în Ucraina, potrivit ministrului de externe pakistanez, Shah Mehmood Qureshi. Pe de altă parte, armata rusă face apel la întăriri din întreaga țară, potrivit ultimei evaluări publice de informații publicate marți de Ministerul Apărării din Regatul Unit.

„Rusia caută din ce în ce mai mult să regenereze trupe suplimentare pentru a-și consolida și înlocui pierderile de personal”, se arată în evaluarea Regatului Unit.

Armata ucraineană a distrus marți mai multe elicoptere militare rusești pe Aeroportul Internațional Herson, anunță CNN, prezentând imagini din satelit. Rușii au făcut însă pagube masive. Țara lui Vladimir Putin a lansat 950 de rachete de la începutul invaziei din Ucraina, anunţă Pentagonul. Potrivit acestuia, trupele terestre ruseşti nu au înaintat în ultimele zile.

Senatul SUA a decis: Vladimir Putin, condamnat drept criminal de război

În urmă cu o zi, Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat.  Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit ONU,  70.000 de copii în fiecare zi au devenit refugiați de la începutul războiului pe 24 februarie. Numărul total al refugiaților din Ucraina a depășit trei milioane.