Vestea dimineții în România! Anunțul venit chiar de la vârful NATO

Sursă: Dreamstime

Vestea dimineții în România! NATO nu a observat nicio modificare în ceea ce privește poziționarea sistemelor nucleare ruse, dar menține vigilența. Anunțul vine după ce săptămâna trecută, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice avertiza privind o posibilă utilizare a armelor nucleare de către Rusia în războiul din Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

NATO nu a observat schimbări privind armamentul nuclear

„Nu am observat nicio schimbare în poziţionarea armamentului nuclear al Rusiei, dar Alianţa Nord-Atlantică rămâne vigilentă”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Acţiunile Rusiei de a extinde „sistemele noi de distrugere, cu posibilitate duală de lansare, precum şi avertismentele nucleare coercitive” reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO, a subliniat oficialul citat.

Kremlinul a refuzat, marţi, să reacţioneze la ceea ce a catalogat drept „retorica nucleară” a Occidentului privind presupusa intenţie a Rusiei de a utiliza arme nucleare în conflictul din Ucraina.

Publicaţia britanică The Times a relatat luni că Alianţa Nord-Atlantică a transmis un avertisment statelor membre că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstraţie de forţă prin efectuarea unui test nuclear în apropierea frontierelor Ucrainei. Conform cotidianului britanic, armata rusă ar fi transferat un tren al forţelor strategice la bordul căruia s-ar afla muniţie specifică.

„Presa occidentală, politicieni occidentali şi lideri de state s-au lansat acum într-o serie de exerciţii de retorică nucleară. Noi nu vrem să luăm parte la aşa ceva”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după cum mai transmite sursa citată.

Consecințe severe pentru utilizarea armelor nucleare

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat săptămâna trecută că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage „consecinţe severe”.

Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat săptămâna trecută că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Anterior, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.