Vestea dimineții în România! Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că România ar putea aduce medici din Uniunea Europeană, din cauza deficitului major de personal medical din țara noastră.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că ministerul caută soluții legale pentru aducerea medicilor din afara Uniunii Europene, din cauza deficitului din Sănătate cu care se confruntă România.
Ministerul Sănătății vrea să aducă medici din Uniunea Europeană în România
„Spun un lucru în premieră. Vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, în România, care are ca subiect exact probleme legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ale regiunii europene OMS, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor fi prezenţi.
Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum.
Şi trebuie să găsim pârghiile prin care şi eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007.”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară.
Unele medicamente ar putea fi restricționate în România
Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi oncologice, a anunţat ministrul Alexandru Rafila.
„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice.
În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România.”, a explicat Alexandru Rafila, în urmă cu câteva zile.
Alexandru Rafila a spus că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.