Care este lista concediilor care contribuie la vechime
Vrei să-ti crești și mai mult vechimea în muncă? Cred că nu toți știați faptul că există mai multe concedii de odihnă care sunt luate în considerare când vine vorba de anii de vechime.
Concediile de odihnă sau cele de incapacitate temporară sunt două dintre cele care se iau în considerare.
Potrivit Antena 3, care citează legea în vigoare, există mai multe concedii care sunt luate în considerare când se stabilesc drepturile de pensie. Mai concret, concediile de odihnă, cele de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele pentru creșterea sau îngrijirea copilului.
Important! Chiar dacă unele concedii sunt necontributive, ele sunt trecute în legislație ca stagii de cotizare. Conform legii, stagiul de cotizare ”este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.
Perioada de concediu pentru creșterea copilului este considerată vechime în muncă
Deci, persoanele care în ultimii doi ani înainte să li se nască copilul au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani, sau trei dacă cel mic are handicap.
Puțini știu însă că această perioadă e considerată ”vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate, conform OUG nr. 111/2010”.
Concediile fără plată nu se adaugă la pensie
Concediul de odihnă este unul dintre cele mai cunoscute, cu cele 20 sau 21 de zile libere garantate de Codul muncii. Și în acest caz perioada de concediu e calculată și aici la stagiul de cotizare. Totuși, trebuie știut că ”absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă“. Concediile fără plată nu vor ajuta pe nimeni când vine vorba de pensie.
Un al doilea tip de concediu care e luat în considerare pentru pensie e cel pentru incapacitate temporară de muncă, sau pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.
De asemenea, perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă, informează Legea nr. 346/2002.
Ȋn plus, concediile de maternitate sau paternitate sunt și ele luate în considerare atunci când se stabilește vechimea de muncă. Ultimul concediu luat în considerare e cel pentru îngrijirea copilului bolnav. Acest lucru e valabil dacă cel mic are până la șapte ani, însă în cazul copilului cu handicap pragul e ridicat până la 18 ani.