Aproximativ trei din cinci utilizatori de numerar din cele două țări au spus că utilizarea banilor cash îi face să cheltuiască mai puțin și chiar să facă economii, scrie Fortune.
Schimbarea obiceiurilor financiare, după o scădere notabilă a utilizării numerarului, vorbește despre impactul uriaș al celei mai rapide inflații de la începutul anilor 1980. Inflația este extrem de mare în Marea Britanie, unde prețurile au crescut cu peste 10%, iar economistul șef al băncii centrale a declarat că britanicii „trebuie să accepte” că putea fi și mai rău.
Numerarul transcende generațiile și situațiile financiare
„Pe măsură ce lumea a revenit la normalitate după pandemie, și prețurile cresc, considerăm că numerarul rămâne unul dintre cele mai durabile moduri de a gestiona banii”, a declarat Courtney Alev, director asociat la Credit Karma. „Numerarul transcende generațiile și situațiile financiare”, a declarat el. Mai mult de două treimi dintre cei 3.171 de respondenți ai sondajului Credit Karma au spus că metodele digitale de plată i-au făcut să cheltuiască mai mult decât ar fi vrut.
Cei mai tineri se adaptează la tendința de „încărcare cu numerar” din videoclipurile de pe TikTok care prezintă trucuri financiare, cum ar fi separarea banilor în plicuri diferite pentru a-i folosi la diferite cheltuieli.
De asemenea, consumatorii apelează la rețelele sociale pentru a boicota companiile care nu mai acceptă numerar. Emily O’Donnell din Lichfield a trecut la utilizarea exclusivă a numerarului anul trecut, în noiembrie, după ce a dat peste un videoclip TikTok despre „încărcarea cu numerar”. Înainte de asta, tânăra de 26 de ani folosea doar cardul și portofelul electronic. De atunci, a început să economisească bani pentru un depozit.
A crescut economia subterană?
Economistul Kenneth Rogoff de la Universitatea Harvard spune că revenirea numerarului în preferințele oamenilor poate reflecta, parțial, cererea din ce în ce mai mare pentru ceea ce el numește „serviciile economice subterane”, cum ar fi plata unei bone cu bani cash pentru a evita impozitele.
„Este posibil ca economia subterană să fi crescut în timpul pandemiei, iar cifrele de utilizare a numerarului reflectă acest lucru”, a spus el.
Ar putea să nu fie doar o problemă temporară
Descoperirile Credit Karma sugerează că revenirea utilizării numerarului, de la nivelurile minime din pandemie, confirmată atât de Rezerva Federală, cât și de Banca Angliei, ar putea să nu fie doar o problemă temporară. Creșterea utilizării numerarului a fost mai pronunțată în rândul tinerilor, inclusiv în rândul millennialilor și al celor din generația Z, arată sondajul.
Asta în timp ce băncile centrale din întreaga lume, inclusiv Fed și Banca Angliei, merg mai departe cu planurile de a dezvolta versiuni digitale ale monedelor lor. Bancnotele și monedele rămân însă vitale în gospodăriile cu venituri mici, care se luptă să facă față creșterii costurilor la orice, de la lapte, la creditele ipotecare.