Vestea dimineții pentru cei cu pensii până în 2.000 lei! Toți cei care stau la aceeași adresă sunt vizați

bani, pensii

SURSĂ FOTO: Dreamstime

În ciuda faptului că îndeplinește toate condițiile pentru a beneficia de ajutor pentru plata facturilor la stat, o familie din Blaj a fost exclusă din program. Cum a fost posibil?

Deși familia are un venit mediu net de 1.961,5 lei, adică sub valoarea de 2.000 de lei prevăzută de ordonanță, a pierdut dreptul la ajutorul pentru încălzire acordat de stat.

Motivul pentru care familia nu mai primește familia ajutor de la stat

Familia, formată din doi pensionari, soț și soție, a fost anunțată că nu va mai primi ajutorul de la stat ”ca urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum, deoarece la locul de consum figurează doi colocatari”.

Soțul are, de fapt, un venit de peste 2.000 de lei, însă media pentru întreaga familie, așa cum prevede ordonanța, nu depășește această valoare.

”După ce am primit înștiințarea care ne informa că urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum soția mea (că pe numele ei am făcut cererea) a fost exclusă din lista beneficiarilor eligibili deoarece la locul de consum unde are domiciliul, figurează doi locatari, adică eu și soția, m-am deplasat la Serviciul de Asistență Socială Blaj să mă interesez după care pensie se dă cardul, după cea brută sau cea netă?

Au spus că se iau în considerare veniturile nete, deci sub 2.000 de lei de persoană, 3.915 lei fiind pensiile noastre nete cumulate. Mi-au dat un număr de telefon, unde am și sunat. Într-un final i-am prins, dar nu au putut să mă lămurească, dar mi-au dat o adresă de mail. Menționez că la adresa sus menționată nu locuiesc decât două persoane, eu și soția, pensionari. Nu știu pe lângă pensie ce se mai ia în calcul? Firme, alte venituri înregistrate la fisc nu avem. Să fie faptul că locuim la casă?”, a povestit pensionarul din Blaj, relatează adevărul.ro.

Ce prevede ordonanța?

Conform ordonanței, beneficiază de ajutor de la stat ”pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei”.

Legea prevede, de asemenea, că ”în situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuți la alin. (1), se iau în calcul și veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie”.

Familia a făcut o sesizare pe adresa pusă la dispoziție de Poșta Română, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns.