Veste cumplită pentru toată România! Lipsa de medicamente de pe rafturile farmaciilor din România este o adevărată luptă pentru pacienții care suferă de afecțiuni rare. Până când autoritățile se vor hotărî să identifice o soluție în acest sens, lipsa medicamentelor rămâne o luptă pentru fiecare pacient. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut câteva precizări în acest sens, subliniind că există un mecanism care acționează în detrimentul pacienților.
În ultimii ani, tot mai multe medicamente au dispărut de pe piață farmaceutică. Poate că acest lucru nu este suficient de vizibil, însă pentru mii de pacienți, a căror viață depinde de tratamente, este o adevărată dramă. Antena 3 CNN a scos la lumină povestea unei femei de 63 de ani, care suferă de o afecțiune rară, dermatomiozită. Aceasta este o boală inflamatorie, care îi afectează pielea și mușchii.
Boala a început să evolueze în urmă cu 30 de ani, când femeia a fost diagnosticată cu această afecțiune și a aflat că va depinde toată viața de tratament cu metotrexat. Acesta e un medicament generic, care în ultimii ani a început să se găsească din ce în ce mai greu în farmacii. În fiecare lună, procurarea acestuia devine o misiune greu de îndeplinit.
Trebuie să înțelegem că nu putem să continuăm în acest fel
În fața neajunsrilor din sistem chiar și medicii sunt neputincioși. Lipsa medicamentelor generice afectează mai multe categorii de pacienți. În afecțiunile oncologice, în care fiecare minut contează, situația este și mai dramatică pentru medici și pacienți. Până când autorităţile se vor hotărî în acest sens, lipsa medicamentelor rămâne o luptă pentru fiecare pacient care luptă cu o boală a cărui medicamente sunt greu de găsit.
„Trebuie să înțelegem că nu putem să continuăm în acest fel în care discutăm tot timpul despre introducerea de noi produse pe listă, ceea ce este perfect justificat cu o singură condiție. Să asigurăm medicamentele generice care tratează aproape 80% din pacienți, cu 21% din fonduri.
E important să păstrăm acest procent și chiar să îl creștem. Trebuie să acceptăm să plătim ceva mai mult pentru medicamentele generice încât ele să se găsească, să rămână pe piață sau să vină medicamente noi generice pe piață. Iar lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea.”, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila (PSD), vineri seară, 25 noiembrie, pentru sursa citată.
Un mecanism care funcționează prost de șapte ani
„Un mecanism care funcționează prost de șapte ani poate fi demontat prin nişte măsuri administrative și financiare care intră progresiv în funcțiune. Adică această idee că un lucru care a generat această penurie de medicamente generice printr-o politică a celui mai mic preț care a dus până la urmă la dispariția medicamentelor de pe piață poate fi remediat așa ca prin minune, în 24 de ore sau într-o săptămână, lucrul acesta nu este posibil. Eu nu sunt un demagog, sunt om om realist.”, a precizat Alexandru Rafila.