Eurodeputatul austriac Lukas Mandl, membru al grupului PPE, a apărat, marţi, 13 decembrie, în plenul Parlamentului European, poziţia Vienei care a blocat săptămâna trecută aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Europarlamentarul a motivat că mai întâi problema migraţiei cu care se confruntă ţara sa trebuie să fie abordată şi soluţionată la nivelul Uniunii Europene.
România și Bulgaria nu sunt de blamat
„Aşteptăm cu nerăbdare momentul când România şi Bulgaria vor adera la Schengen. Va trebui să decidem cu încredere şi responsabilitate cât mai curând vom putea, dar deocamdată nu putem. (…) Drama nu este o amânare de câteva luni a aderării atât de aşteptate la Schengen, drama este criza migraţiei care este în creştere. Acest lucru nu ţine foarte mult de Comisie, pentru că ea a prezentat un concept foarte bun în urmă cu doi ani, dar procesul nu a continuat în Consiliu şi aici în Parlamentul nostru European.
Iată de ce trebuie să promovăm agenda pentru a ne proteja frontierele. Trebuie să luptăm împotriva criminalităţii organizate în domeniul traficului de persoane. Trebuie să facem tot posibilul pentru solidaritate între statele membre atunci când vine vorba despre procedurile de azil, procedurile de returnare şi toate celelalte lucruri. Nu România şi Bulgaria sunt de blamat. Este mult de făcut de această instituţie, Parlamentul European, dar şi de Consiliu şi apoi aşteptăm cu nerăbdare aderarea celor două ţări la Schengen.”, a declarat Lukas Mandl.
Migrația este problema!
Acesta a fost întrebat de eurodeputatul german Jan-Christoph Oetjen, membru al grupului Renew Europe, dacă cunoaște faptul că problema migraţiei ar fi mai uşor de gestionat dacă România şi Bulgaria ar fi în Schengen. „Încă nu este responsabil să luăm acum o decizie, sper că va fi posibil în curând, atunci când în Consiliu şi în Parlament se va proceda la soluţionarea acestei crize a migraţiei.”, a răspuns Lukas Mandl.
O altă întrebare a primit-o din partea eurodeputatului român Vlad Botoş (Renew Europe), care a menţionat că numeroşi migranţi care ajung în Austria vin dinspre Balcani, care trec şi prin Croaţia, ţară pentru care guvernul austriac şi-a dat însă acceptul să intre în Schengen.
Oficialul austriac a răspuns că o parte importantă a migranţilor trece prin ‘„ţările despre care vorbim” (Bulgaria şi România, n.red.) şi o altă parte majoră prin Balcanii Occidentali. „Nu s-a discutat la nivel european, nici măcar la cel al Comisiei Europeană care a negociat cu ţările din Balcanii Occidentali, nu s-a discutat cu ţările din Balcanii Occidentali, pentru a ţine sub control situaţia, pentru a ţine sub control această migraţie. I-a revenit guvernului austriac să îşi asume responsabilitatea pentru asta /…/ şi sper să finalizăm acest proces cât mai curând posibil.” a conchis Lukas Mandl.