Embargo total asupra petrolului rusesc?! Vladimir Putin aşteaptă cu nervozitate decizia finală a UE

Uniunea Europeană nu a reuşit să ajungă încă la un acord comun privind impunerea unui embargo petrolier asupra Rusiei, dar negocierile diplomatice vor continua luni dimineaţa.

În prezent, oficialii europeni încearcă să facă progrese înaintea Summitului UE de pe 30-31 mai legat de o excepţie a livrărilor de petrol rusesc către statele membre din Europa Centrală.

Însă un diplomat european de rang înalt a declarat, duminică, că „sunt prea multe detalii de pus la punct” pentru a se ajunge la un acord înainte de începerea Summitului UE de la Bruxelles, relatează Reuters.

Menționăm faptul că impunerea unui embargou asupra importurilor de petrol rusesc face parte din al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Acesta include eliminarea băncii centrale din Rusia (Sberbank) din SWIFT, interzicerea televiziunilor ruseşti în Uniunea Europeană şi adăugarea de noi nume pe lista persoanelor ale căror active sunt îngheţate și pe lista oamenilor care nu mai pot intra în UE.

Amintim faptul că premierul ungar a trimis recent o scrisoare președintelui Consiliului European în care precizează că nu este de acord cu discuțiile referitoare la un embargo asupra petrolului rusesc la următorul Summit UE.

Ungaria refuză discuțiile cu privire la un embargo petrolier asupra Rusiei

Viktor Orban a exclus posibilitatea de a discuta despre embargoul petrolier propus de UE împotriva Rusiei la summitul liderilor de săptămâna viitoare, într-o nouă lovitură dată eforturilor Uniunii de a obține sprijin pentru pachetul său istoric de sancțiuni.

Prim-ministrul Ungariei i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, spunând că țara sa nu poate susține sancțiunile fără mai multe detalii privind finanțarea UE disponibilă pentru a ajuta Budapesta să devină independentă de petrolul rusesc.

Refuzul lui Viktor Orban de a discuta despre acest pachet de măsuri face ca planurile Bruxelles-ului de a pune capăt dependenței blocului de petrolul rusesc să atârne de un fir de ață.

„Discutarea pachetului de sancțiuni la nivel de lideri în absența unui consens ar fi contraproductivă”, a scris Viktor Orban în scrisoarea consultată de The Financial Times.

„Nu ar face decât să evidențieze diviziunile noastre interne, fără a oferi o șansă realistă de a rezolva diferențele. Prin urmare, propun să nu abordăm această chestiune la următorul Consiliu European”.

Comisia Europeană și-a petrecut cea mai mare parte a lunii mai încercând să convingă statele membre să accepte cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, care ar urma să includă un embargo gradual asupra petrolului rusesc.

Însă a avut dificultăți în a convinge Ungaria să susțină pachetul, precum și alte state fără ieșire la mare care sunt puternic dependente de petrolul rusesc, cum ar fi Slovacia și Republica Cehă.