Probleme pentru Vladimir Putin
Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, au avut o „dezbatere aprinsă” despre convorbirile telefonice pe care ar trebui sau nu să le poarte cu președintele Rusiei Vladimir Putin.
„Deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a declarat premierul Estoniei Kaja Kallas.
La reuniunea Consiliului European de marți, unde a fost aprobat al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, a avut loc o „dezbatere aprinsă” în ceea ce privește convorbirile telefonice pe care unii lideri europeni le-au avut cu Putin.
„Am avut o dezbatere foarte aprinsă despre convorbirile cu Putin. Și pe ce argumente se bazează, adică se vede că, deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a spus Kallas.
„Cu toate acestea, Scholz și Macron spun că îl sună și pe Zelenski, deoarece Putin nu vorbește cu Ucraina. În plus, înțeleg că Zelenski le-ar cere să fie mediatori”, a mai spus prim-ministra din Estonia.
Lovitură majoră pentru Rusia! Pierderile sunt uriașe
Armata rusă continuă să sufere pierderi importante în războiul din Ucraina. Trupele au pierdut deja zeci de mii de soldați și mii de echipamente grele de luptă, în cele 98 de zile de război, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, miercuri, pe Facebook.
Iată care sunt pierderile totale ale Rusiei de la începutul războiului din Ucraina.
- peste 30.700 de soldați
- 1 361 de tancuri
- 3.343 de vehicule blindate de luptă
- 659 de sisteme de artilerie
- 207 de sisteme de lansatoare de rachete MLRS
- 94 de sisteme de apărare aeriană
- 208 aeronave
- 175 de elicoptere
- 120 de rachete de croazieră
- 2.290 de autovehicule
SUA trimite echipament militar de 700 de milioane de dolari în Ucraina
O nouă tranşă de armament şi echipament militar în valoare de 700 de milioane de dolari urmează să ajungă în Ucraina, a declarat, miercuri, secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
Această tranşă, a 11-a de la începutul războiului din Ucraina, face parte din alocarea de urgenţă în valoare de 40 de miliarde de dolari.
Asistenţa militară pe care SUA o trimite în Ucraina ”va consolida poziţia Ucrainei de apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, va asigura obţinerea de victorii pe câmpul de luptă şi, în cele din urmă, va consolida poziţia Ucrainei la masa de negocieri”, a spus Blinken.
”Kremlinul a reuşit doar să devasteze comunităţi, să brutalizeze civilii, să perturbe agricultura Ucrainei şi să ameninţe securitatea alimentară globală prin blocarea porturilor ucrainene”, a adăugat el.
Antony Blinken a lăudat voinţa ”admirabilă” a forţelor ucrainene de a-şi apăra ţara şi a precizat că Ucraina ”nu va fi niciodată subjugată Rusiei”.
Totodată, Antony Blinken a mai spus că SUA şi aliaţii lor ”vor fi alături de Ucraina cât va fi nevoie”.
Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat, marți, un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, ”pentru a oferi ajutor în timp util şi critic armatei ucrainene”.
Joe Biden a spus că pachetul include lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS, precum şi 1.000 de rachete Javelin şi rampe de lansare pentru aceste rachete, potrivit Departamentului Apărării.