Vestea momentului despre aceste pensii!
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre raționalizarea pensiilor speciale ale magistraților, subliniind că trebuie consultat CSM atunci când se va discuta despre acest subiect, subliniind că „pensia este un element de statut, care ține de statutul lor de independență”.
„Este o materie care este în competența și în responsabilitatea Ministerului Muncii, care, odată ce va solicita Ministerului Justiției un efort de expertiză în acest sens, va fi întâmpinat cu deschidere. Deci noi vom participa la orice grup de lucru în care vom fi solicitați. Pe de altă parte, părerea mea este în cadrul acestui efort de elaborare viitoare a legislației privind salarizarea și pensiile, trebuie consultat, evident, și Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că este o chestiune care ține și de statutul lor. Deci pentru judecători și procurori, conform unor convenții internaționale la care România este parte, pensia e un element de statut, care ține de statutul lor de independență. Deci ei trebuie să fie consultați în acest demers și sunt convins că Ministerul Muncii va avea această deschidere”, spune Cătălin Predoiu.
Ministrul Cătălin Predoiu a evitat să spună dacă discuțiile au început sau nu
Întrebat dacă discuțiile în grupul de lucru au început deja, ministrul Justiției a evitat să dea un răspuns concret, precizând că este „atributul colegului de la muncă”, referindu-se la Marius Budăi.
„Voi susține orice soluție care păstrează statutul de independență al judecătorilor și procurorilor, sigur, în marginile reformelor care vor fi propuse. Toate aceste obiective trebuie conciliate, trebuie armonizate. Nu poate să facă doar un singur lucrul acesta sau doar o instituție. Este o problemă generală, prin urmare toată lumea trebuie să participe la discutarea ei”, afirmă Cătălin Predoiu, întrebat dacă e de acord cu „raționalizarea” pensiilor speciale, așa cum este menționat în PNRR.
Adevărul despre pensiile speciale
Renate Weber, Avocatul Poporului, a oferit un interviu în care a vorbit despre pensiile speciale, dar și despre valorile acestora.
Jurnalistul Val Vâlcu a întrebat-o pe Renate Weber despre decizia CCR privind modificarea pensiilor speciale. ”Curtea Constituțională e considerată o bună scuză. Zice: Domn’le, nu putem modifica pensiile speciale, că nu ne lasă CCR“, a punctat Val Vâlcu.
Weber în schimb consideră că acest lucru nu este adevărat. Ea precizează că pensiile magistraților sunt ocrotite constituțional, însă există alte pensii în care este nevoie de ”o chestiune de voință politică”.
„Dar asta nu e adevărat, pentru că … ultima modificare pe care au făcut-o în Parlament nu am atacat-o la CCR, pentru că am zis că în decizia pe care a dat-o Curtea Constituțională la finalul anului 2019 a spus foarte clar: Nu vă puteți atinge de pensiile magistraților, pentru că doar acelea sunt ocrotite constituțional. Pentru restul, însă, implicit era clar că e o chestiune de voință politică.“, a spus Renate Weber.
Întrebată dacă există două categorii de cetățeni, adică magistrați și ”ceilalți”, Renate Weber a explicat că în cazul magistraților, există un număr mare de incompatibilități pe care oricine altcineva nu le are.
„Pentru că magistrații, ca profesie pe care o exercită, au un număr de incompatibilități pe care oricine altcineva nu-l are“, a spus Avocatul Poporului.
Renate Weber susține că și armata are pensii de serviciu, în contextul în care cei din domeniu nu pot face multe lucruri o anumită perioadă de timp. Totodată, avocatul a explicat că mai există și o problemă la nivelul pensiilor din politică.