Utilizarea certificatului verde COVID trebuie foarte bine definit în timp. Acesta este semnalul dat de Alexandru Rafila. El a arătat că România se află de un an și jumătate în stare de alertă. Din acest motiv, lucrurile ar trebui bine analizate. În opinia sa, toate măsurile care urmează să fie luate, inclusiv utilizarea certificatului verde COVID, trebuie foarte bine definite în timp, pentru că nu pot fi păstrate „pe timp nedefinit”, a declarat, joi, deputatul Alexandru Rafila.
Potrivit deputatului PSD, nu se poate păstra o stare de alertă pe timp nedefinit. De aceea, trebuie să ne oprim la un moment, a comentat Rafila. El a explicat că trebuie să creăm obişnuinţa populaţiei să respecte nişte măsuri care nu trebuie neapărat reglementate printr-o stare de alertă.
Vestea momentului despre certificatul verde. Rafila a dat semnalul
„Noi ne găsim de 18 luni în stare de alertă. În această stare de alertă, situaţia a fost extrem de diferită din punct de vedere epidemiologic în România, a fost foarte diferită în cursul verii faţă de ce se întâmplă acum. Toate aceste măsuri, inclusiv utilizarea certificatului verde, trebuie foarte bine definite în timp, pentru că nu putem să păstrăm o stare de alertă pe timp nedefinit şi trebuie să ne oprim la un moment dat, şi în momentul în care lucrurile intră în normal trebuie să creăm obişnuinţa populaţiei să respecte nişte măsuri care nu trebuie neapărat reglementate printr-o stare de alertă.
Chestiunea participativă pe care am propus-o astăzi a fost, de fapt, primul subiect al discuţiei, participarea în luarea deciziei a reprezentanţilor fie ai mediului privat, fie ai sindicatelor, pentru că ei sunt cei care trebuie să sprijine acest proces”, a explicat Rafila.
El a făcut aceste precizări după negocierile dintre PSD şi PNL pe capitolul Sănătate din viitorul program de guvernare.
Testarea pe banii statului, o soluție?
Pe de altă parte, Rafila a vorbit și despre testarea pe banii statului pe o perioadă de două luni pentru ca populaţia să se obişnuiască cu accesul pe baza certificatului verde COVID la locul de muncă.
„Este o soluţie pentru o perioadă limitată de timp. Lucrul ăsta se întâmplă sau s-a întâmplat în multe ţări din Uniunea Europeană. Noi ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiune extrem de mare pe populaţie, nu numai pe spitale şi cu o ameninţare de luare a unor măsuri intempestive, inclusiv asupra personalului medical, de care este nevoie în asigurarea asistenţei medicale. Lucrul ăsta trebuie să înceteze şi, de asemenea, trebuie să înceteze discriminarea, trebuie să încurajăm testarea. Sigur că încurajarea testării nu înseamnă că oricine se poate testa pe termen nedefinit şi cu o frecvenţă nedefinită. Va exista o definire a numărului de teste”, a punctat el.