Creșteri echitabile

În plus, Guvernul, prin noua formulă de calcul pentru pensii, bazată pe principiul contributivității și stagiu, dorește să asigure creșteri echitabile și o reajustare a pensiilor mici, a precizat ministrul Muncii.

„Suntem într-un stadiu avansat de lucru pe pensiile din sistemul public. Ne dorim un proiect care să aducă creșteri pentru pensiile românilor și să nu scadă. Ne dorim echitate în sistemul de pensii, cu adevărat pe principiul contributivității să fie respectat.

Acesta este principiul de la care plecăm, să venim cu o nouă formulă de calcul, bazata pe contributiv, stagiu, numărul punctelor de pensie, care sa ducă la reajustarea pensiilor mici, nu la scăderea acestora. Aceste este mesajul, mulți mă întreabă: „la ce să ne așteptăm?”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

O nouă tranșă pentru ajutoarele pentru energie și suplimentul la pensie

În ceea ce privește ajutoarele pentru energie și suplimentul la pensie, ministrul a menționat că cardurile pentru plata energiei au fost distribuite în februarie, urmând ca a doua tranșă să fie eliberată în septembrie.

„Cardurile pentru plata energiei, prima tranșă a intrat în februarie, în septembrie va intra cea de-a doua tranșă. Sunt peste 4 milioane de români care așteaptă acești bani. Și suplimentul la pensie pe octombrie se va da. Românii care beneficiază de aceste ajutoare, cei cu pensia mai mică de 1.500 de lei primesc 400 de lei, a doua tranșă va fi până la sfârșitul lunii octombrie.

Legat de negocierile cu cei din Ministerul Educației, Simona Oprescu a declarat că, tot ce și-a asumat guvernul va respecta. „Tot ce ne-am asumat respectăm. Și în privința legii suntem în dialog social cu toate familiile ocupaționale, ne dorim o lege cât mai bună”, a declarat oficialul.

Majorarea pensiilor amânată?

Legat de aplicarea majorării pensiilor, oficialul a menționat că dacă noua lege a pensiilor va fi gata de la 1 ianuarie 2024, se vor respecta prevederile acesteia.

„În cazul în care vom avea nouă lege a pensiilor de la 1 ianuarie 2024 aplicabilă ne vom supune reglementării noii legi. Dacă mergem pe actualul cadru legislativ vom respecta formula elvețiană care spune inflație + jumătate din câștigul salarial mediu brut. În funcție de momentul în care legea va produse efecte vom comunică pe care variante se va merge. În 2024 vom respecta toate angajamentele față de dânșii, pensionarii să primească pensii cuvenite.

Pentru noua lege a pensiilor, o noutate este că indexarea să fie făcută în luna martie, să luăm în calcul inflația anului anterior. Pentru că și pentru 2023, raportându-ne la inflația din decembrie 2020, cumva românii au spus că nu a fost suficientă creșterea. Una dintre măsurile pe care intenționăm să o luăm e ca indexarea să fie în martie, astfel încât să avem datele INS privind inflația anului anterior”, a declarat ministrul.