Premierul Ludovic Orban a declarat că pensiile vor crește în acest an, așa cum era prevăzut, însă a precizat că poate să spună în ce procent se va întâmpla. Potrivit spuselor sale, cuantumul majorării va fi stabilit în funcție de evoluția economiei.
A ocolit subiectul
„După cum bine știți, conform pactului de stabilitate, după primele șase luni ale fiecărui an, Ministerul de Finanțe trebuie să publice un raport și prognoze. În funcție de deciziile care se impun, cu siguranță vom crește și pensiile, în funcție de resursele bugetare și prognoze”, a spus premierul. Orban a evitat să spună dacă se va respecta prevederea din legea pensiilor, conform cărora procentul de majorare va fi de 40%, arătând că obiectivul guvernului este ca pensiile să crească în funcție de resursele bugetare și evoluția economică, astfel încât să poată fi plătite și pe viitor.Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat luni că banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta, „legislaţia este respectată”, iar o modificare a actului normativ ar fi posibilă numai dacă ar exista riscul ca România să intre în recesiune.
Cîțu: și șomajul?
„Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului, întrebat pe aceeași temă. El a afirmat că PSD a aprobat legea cu privire la majorarea pensiilor fără sursă de finanţare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei în bugetul pe anul acesta.
O gaură de 51 de miliarde de lei
„În legea pensiilor – şi aici vedeţi iresponsabilitatea şi incompetenţa celor de la PSD, pentru că au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB, să faci rost de bani şi să plăteşti doar la pensii suplimentare. Ştiţi cât este gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Deci, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră”, a susţinut ministrul Finanţelor.
Isărescu mizează pe 4%
Cât despre declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că majorarea pensiilor s-ar putea face cu 4% şi nu cu 40%, Florin Cîţu a menţionat că „deocamdată” banii pentru majorarea pensiilor cu 40% sunt prevăzuţi în bugetul pe anul acesta. „Domnul guvernator este un economist foarte bun şi domnia sa se uită, din punctul de vedere al presiunilor pe buget, nu numai pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung. Domnia sa înţelege foarte bine ce înseamnă această presiune, această lipsă a surselor de finanţare în legea pensiilor – 24 de miliarde în 2020. Deocamdată, legea spunea foarte clar – banii sunt acolo pentru pensii. Domnia sa a explicat un scenariu, nu poţi să fii de acord cu un scenariu”, a subliniat ministrul Finanţelor.