Cresc pensiile în 2021? Ministrul de Finanțe susține că această posibilitate este în analiza factorilor responsabili din Guvern.

Dan Vîlceanu a declarat încă că a fost din start împotriva legii care stipula majorarea punctului de pensie cu 40%.

Mai mult decât atât, ministrul a făcut declarații incredibile, spunând că nu susține corelarea salariului minim cu coșul de consum, pentru că ”prețurile cresc constant”.

Cresc pensiile în 2021? Ce spune ministrul de Finanțe

În consecință, din declarațiile sale reiese că actualul guvern își asumă sărăcirea românilor prin politici de austeritate.

Întrebat dacă ia în calcul majorarea pensiilor cu diferenţa de până la 40%, ţinând cont de faptul că s-a aprobat doar o majorare cu 14%, ministrul de Finanţe a afirmat:

”Vom analiza, rămân la concluzia că acea lege (legea PSD care propunea majorarea cu 40%) era una care nu se putea aplica.

Nu am votat-o, chiar am contestat la Curtea Constituţională. Nu angajăm bugetul statului la cheltuieli pe care nu le putem duce”.

În ceea ce priveşte salariul minim pe economie,Vîlceanu a spus: ”Cât ar fi un salariu în regulă? Există o propunere în Parlament despre racordarea salariului minim la coşul de consum, doar că preţurile cresc constant. Cred că salariile trebuie să rămână ca până acum”.

”România trebuie să vizeze consolidarea fiscal-bugetară”

Trebuie precizat că noua lege a pensiilor prevedea majorarea cu 40% a acestora, însă Guvernul le-a majorat doar cu 14% în septembrie 2020, promițând recuperarea diferenței în anii următori.

În acest an, pensiile au fost înghețate, iar recuperarea diferenței de 26% ar trebui făcută până în 2024.

Ministrul de Finanțe a mai spus că România trebuie să vizeze consolidarea fiscal-bugetară, adică reducerea deficitului bugetar: diferența între încasări și cheltuieli, de la nivelul de 7,16% estimat în acest an până la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene.

Vîlceanu a arătat că această consolidare fiscală este importantă pentru investitori, astfel încât, în final, România să se împrumute la dobânzi mai mici.