„S-a discutat despre ordonanța pe PNRR, și acolo s-a ajuns la forma finală, o formă finală în care pentru câteva sectoare vor putea să fie folosite și ADR-urile, educație, sănătate și reformă socială. Înseamnă că aceste autorități regionale pot să fie implicate în derularea de proiecte din aceste sectoare din PNRR”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu.
De asemenea, Florin Cîțu a anunțat că partidele din coaliție au ajuns la un consens și pe sistemul de numire a prefecților.
„Acolo unde există președinte al consiliului județean va fi și un prefect de la același partid. Poate o să existe una sau două excepții, dar asta este regula de bază. Aceasta a fost regula la care s-a ajuns până la urmă. Vom încerca să compensăm celelalte filiale cu alte funcții. Există peste 140 de funcții pe care au fost numiri politice făcute și atunci cine nu ia prefect va lua secretari de stat ș.a.m.d”, a explicat președintele PNL.
Nicolae Ciucă, avertisment privind banii din PNRR
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre banii din PNRR pe care România îi încasează, subliniind faptul că Guvernul pe care îl conduce doreşte o dezvoltare echitabilă a fiecărei regiuni şi a fiecărui judeţ şi nu să direcţioneze fondurile doar către unele dintre acestea.
Nicolae Ciucă menționează că actualul guvern nu guvernează pentru o singură regiune din țară. În acest context, este nevoie de o dezvoltare echitabilă, fără a exista diferențe.
„Este prima dată când aud acest subiect. Nu guvernăm ţara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau către un anumit judeţ. Ne-am asumat să asigurăm dezvoltarea echitabilă a fiecărei regiuni şi a fiecărui judeţ”, a afirmat Ciucă, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
De menționat este faptul că declarația lui Nicolae Ciucă vine după ce premierul a fost întrebat dacă există pericolul ca banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie gestionaţi de baronii locali din teritoriu.
Amintim faptul că la data de 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.