Informații de ultimă oră despre Prințul Paul. Ministerul Justiției vine cu noi detalii. Potrivit sursei citate, acesta a fost arestat în Paris în cursul zilei de luni, 27 iulie, după ce a fost dat în urmărire internațională încă de la finele anului 2020.

Totodată, Ministerul precizează că exista deja un mandat european de arestarea pe numele cetățeanului român Al României Paul Philippe, iar procedura de extrădare urmează să fie derulată între instanța din România și cea din Franța, în mod direct.

„În legătură cu procedurile derulate cu privire la cetățeanul român Al României Paul Philippe, Ministerul Justiției este în măsură, la acest moment, să informeze cu privire la următoarele:

Prințul Paul a fost arestat luni la Paris

La data de 27 iunie 2022, în Republica Franceză, cetățeanul român Al României Paul Philippe a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv între instanța română şi cea străină”, arată sursa citată.

Ministerul mai precizează faptul că instanța din Franța este competentă să decidă modalitatea de executarea a mandatului european de arestare, dar și predarea Prințului Paul.

În același timp, sursa citată mai subliniază faptul că Ministerul Justiției din România nu este implicat în această procedură și nici nu a fost solicitat până la momentul actual în vederea facilitării comunicării de către instanțe.

Ministerul Justiției nu a fost încă implicat în procedură

„În consecință, instanța din Republica Franceză este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației franceze, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta.

Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, și de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării.

Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanțe”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Ministerul Justiției menționează că este deschis și disponibil în acest caz, respectând rolul conferit de lege, dar și de legislaţia unională aplicabilă.