Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a fost, luni seara, invitată la Realitatea Plus, unde a vorbit, printre altele, şi despre subiectul majorării pensiilor. Turcan a transmis că Guvernul României îşi doreşte ca pensiile şi veniturile, în general, să crească în mod echitabil şi a vorbit din nou şi despre principiul contributivităţii.
“Am ajuns ca o lege care putea să fie echitabilă să aducă foarte multă insatisfacţie”
“Din punctul nostru de vedere, şi până la urmă este o chestiune de orientare principală a deciziei politice, noi credem că şi pensiile şi veniturile trebuie să crească echitabil.
În materie de pensii, să urmăreşti principiul contributivităţii, chiar în detrimentului stagiului de cotizare… sau direct proporţional cu stagiul de cotizare, de fapt aşa e cel mai corect. Să ai contributivitate şi stagiu de cotizare, astfel încât la muncă egală, pregătire egală, condiţii şi perioadă de cotizare egală să ai şi o pensie echitabilă.
La asta lucrăm noi şi în paralel cu Legea salarizării unitare, avem un alt “cartof fierbinte” în braţe şi acesta se numeşte Legea pensiilor, care e, în momentul de faţă profund inechitabilă. Am avut aceleaşi inechităţi pe traseu: s-au modificat legile, s-au luat indicatori diferiţi în calculul pensiilor şi am ajuns ca o lege care putea să fie echitabilă să aducă foarte multă insatisfacţie”, a declarat Raluca Turcan.
Primul pas în privinţa creşterii pensiilor
Raluca Turcan a mai venit şi cu o veste excelentă privind modul în care vor creşte pensiile în România. Şefa de la Ministerul Muncii spune că formula preferată în acest moment este ca pensiile mai mici să crească mai repede, pentru a le ajunge din urmă pe celelalte, care au crescut mai repede până acum. În plus, ea a explicat şi de ce o creştere cu 40% nu poate fi susţinută.
“Orizontul de aşteptare a creşterii pensiilor cu 40%, în condiţiile bugetare actuale, nu poate fi susţinut. Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de aproximativ 8 miliarde de lei. Gândiţi-vă că întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de aproximativ 16 miliarde de lei.
Deci nu e o glumă, aici avem bugete extrem de mari şi, în materie de pensii, trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar. Cât de mult pot să crească pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede”, a declarat Raluca Turcan.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale?
Raluca Turcan a mai vorbit şi despre pensiile speciale, unde există extrem de multă inechitate în acest moment.
“Şi nu în ultimul rând să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale. Pentru că acolo, cu toate că nu sunt mulţi beneficiari, aproximativ 9.500, există atâta inechitate creată încât toată societatea uneori parcă tinde să uite de problemele zilnice, de nivelul scăzut al pensiilor şi să spună: ‘Dar de ce unii au putut să aibă pensii atât de diferite?’ ”, a mai precizat, luni seara, ministrul Muncii.