Fostul președinte al Franței, Francois Hollande, a spus despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, că nu este nebun, ci un lider „extrem de rațional”, care este sigur că Occidentul, la un moment dat, va obosi să sprijine Ucraina, iar astfel se va negocia un final al conflictului favorabil pentru Kremlin.

Francois Hollande a încercat de multe ori să negocieze cu Vladimir Putin

Hollande s-a întâlnit de foarte multe ori cu Putin. Împreună cu cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, el a condus negocierile cu președintele rus, în cadrul așa-numitului format Normandia, în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina și a sprijinit separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas. Acesta a spus însă că aceste negocieri au fost în zadar, Putin fiind un lider care înțelege doar puterea, îndoindu-se astfel de toate încercările sale anterioare de a comunica cu liderul de la Kremlin.

„Putin este o persoană foarte rațională, sau o persoană radicală din punct de vedere rațional, după cum doriți”, a spus fostul președinte francez, întrebat dacă Putin ar putea încerca să extindă conflictul dincolo de Ucraina.

„El are propriul raționament și, în acest cadru, este gata să folosească forța. El este capabil să înțeleagă doar dinamica de putere pe care noi suntem capabili să o stabilim împotriva lui”, a adăugat Francois Hollande în interviul acordat publicației Politico.

Fostul președinte francez a afirmat că Vladimir Putin va încerca, înaintea aniversării de un an de la începerea războiului din Ucraina, „să-și consolideze câștigurile pentru a stabiliza conflictul, sperând că opinia publică va obosi și că europenii se vor teme de escaladare pentru a aduce în acel stadiu perspectiva unei negocieri”.

Diferența este că dacă în perioada în care el a fost președinte, Franța și Germania conduceau negocierile cu Putin, acum China și Turcia vor fi cele care vor încerca să medieze conflictul, „ceea ce nu va fi liniștitor pentru nimeni”, a spus Hollande.

Și Emmanuel Macron a eșuat în negocierile cu Putin

Actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, care a fost ministrul Economiei în vremea mandatului lui Hollande, a încercat, la rândul său să poarte discuții cu liderul de la Kremlin, atât înainte, cât și după invazia din Ucraina.

Aceste încercări nu au dat roade însă, ba chiar a stârnit critici din partea Ucrainei și a est-europenilor, care s-au înfuriați atunci când Macron a spus că Rusia va avea nevoie de „garanții de securitate” odată ce conflictul se va termina.

Francois Hollande a evitat să îl critice pe succesorul său. Acesta a spus că era logic să vorbească cu Putin înaintea invaziei, pentru „a-l priva de orice argumente sau pretexte”. Dar, după o „scurtă perioadă de incertitudine” în urma invaziei, „întrebarea (privind utilitatea dialogului) a fost din păcate rezolvată”.