Preşedintele Vladimir Putin a participat sâmbătă la slujbă de Crăciun oficiată într-o catedrală din Kremlin în loc să se alăture credincioşilor. Agenţia rusă de presă RIA a informat că este pentru prima dată în ultimii ani când Putin sărbătorește Crăciunul la Moscova, mai degrabă decât în regiunea din jurul capitalei.

Televiziunea de stat a transmis două clipuri în direct cu preşedintele Putin în interiorul Catedralei Buna Vestire în timp ce preoţii oficiau la miezul nopţii Sfânta Liturghie. Purtând o haină albastră şi un pulover alb cu guler înalt, Vladimir Putin era singurul credincios participant la slujbă. A fost arătat în timp ce îşi făcea cruce de mai multe ori înainte ca reportajul televizat să fie întrerupt pentru a prezenta telespectatorilor slujba oficiată în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Putin a fost de Paște împreună cu mii de credincioşi

Şeful statului rus, care a sărbătorit Paştele anul trecut în catedrală împreună cu mii de credincioşi, a participat singur la liturghia de Crăciun şi anul trecut, însă la reşedinţa sa oficială Novo-Ogariovo din afara Moscovei. În 2021, Vladimir Putin a participat la o liturghie publică la Novgorod.

Biserica Ortodoxă Rusă sprijină războiul din Ucraina, aminteşte Reuters.

Patriarhul Chiril I al Moscovei a cerut, joi, ambelor părţi implicate în războiul din Ucraina să respecte armistiţiul de Crăciun de 36 de ore.

Putin a ordonat un armistițiu în data de 6 și 7 ianuarie în Ucraina

Președintele rus  a ordonat un armistițiu în data de 6 și 7 ianuarie în Ucraina. Decizia vine în contextul în care Federația Rusă sărbătorește Crăciunul ortodox. Kremlinul a anunțat că focul în Ucraina va fi încetat pentru 36 de ore.

„Ţinând cont de apelul sfinţiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie”, se menţionează în comunicatul Kremlinului.

Preşedintele rus a invitat forţele ucrainene să respecte acest armistiţiu cu scopul de a da posibilitatea ortodocşilor, confesiune majoritară în Ucraina ca şi în Rusia, „să asiste la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum şi la cele din ziua Naşterii lui Iisus”.

Amintim că cea mai mare religie din Ucraina este creștinismul ortodox oriental, el fiind împărțit în mai multe confesiuni. Una dintre acestea este ramura afiliată Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a fost cândva sub influența Bisericii Ortodoxe Ruse până când a proclamat „independența deplină” în urma invaziei.