Un articol publicat de Euractiv încearcă să dezlege misterul dispariției publice a lui Vladimir Putin. Absența este cu atât mai surprinzătoare, cu cât liderul rus ar fi fost invitat la summit-ul G20 din Indonezia.
Justificarea diplomatică pentru absența de la un eveniment internațional de o asemenea importanță este o activitate internă de o importanță uriașă, scrie Euractiv.
Vladimir Putin a dispărut. Nu mai apare zilnic la televizor, ca până-acum. Nici măcar site-ul Kremlinului nu oferă o dovadă tangibilă a existenței sale, după data de 9 noiembrie, cu excepția unei fotografii, care este posibil să fi fost făcută înainte.
Putin ar fi trebuit să participe la summitul G20 de la Bali, Indonezia, dar, în urmă cu trei zile, s-a anunțat că și-a anulat planurile de a călători în străinătate. Decizia sa a coincis cu retragerea Rusiei destul de umilitoare din Herson, capitala unei provincii ucrainene pe care Moscova a anexat-o acum o lună, subliniază Euractiv.
Nu ar fi prima dată când Putin dispare. Au mai existat absențe inexplicabile, care au durat mult mai mult. Dar este prima dată când lipsește nemotivat în timpul unui război. AWOL – absent without leave – (absent nemotivat/ dezertor) este un termen american folosit pentru abandonarea unei sarcini sau a unui post militar fără permisiune.
Justificarea diplomatică pentru absența de la un eveniment internațional de o asemenea importanță, precum summitul G20, este o activitate internă de o importanță și mai mare.
De ce se teme să plece de la Kremlin
Au existat presiuni occidentale asupra Indoneziei de a retrage invitația adresată lui Putin, dar președintele țării, Joko Widodo, a rămas ferm pe poziție, argumentând că scaunul Rusiei este legitim. Prin urmare, este inexplicabil de ce Putin nu ar face un astfel de ”cadou” liderilor occidentali.
S-ar putea ca Putin să se teamă să plece de la Kremlin, amintindu-și de tentativa de puci din august 1991 împotriva lui Mihail Gorbaciov, în timp ce acesta se afla în vacanță în Crimeea. Sau de lovitura de stat împotriva lui Nikita Hrușciov, din 1964, când se întorcea din vacanțe în Abhazia.
Absența lui Putin îi erodează rapid puterea
Absența lui Putin din sfera publică nu-i face bine. Cu siguranță, încurajează numeroși „apparatchiki” să se pregătească pentru un viitor în care el nu mai există.
De asemenea, alimentează zvonurilor în rândul rușilor, similare cu cele din vremea comunismului, când oamenii se întrebau dacă Brejnev, Cernenko sau Andropov mai trăiesc. Absența lui Putin îi erodează rapid puterea, inspirându-i pe mulți să-și imagineze un viitor fără el.
Negocierile de pace ar putea fi posibile
Fără Putin, negocierile de pace ar putea fi, dintr-o dată posibile, iar războiul s-ar putea termina mai devreme decât s-a crezut. Putin a depus eforturi pentru a da mesajul că este un interlocutor mai bun decât mulți dintre cei din jurul său, dar chiar și cei din linia dură își dau seama că Rusia nu poate câștiga acest război. Probabil că acum știu că este mai bine să se oprească, înainte ca Rusia să se prăbușească.