Vestea momentului despre Vladimir Putin! E mai grav decât se credea: Scenariu de coșmar

Sursă: Dreamstime

„Putin crede că poate readuce influența Uniunii Sovietice”, a spus recent Radu Tudor, după ce un deputat rus din partidul politic al lui Vladimir Putin a propus un nou proiect de lege pentru a anula actul normativ prin care Uniunea Sovietică a recunoscut independența Lituaniei în 1991.

Evgheni Fedorov, deputatul partidului politic „Edinaia Rossia” (n.r. „Rusia Unită” – partidul politic al lui Vladimir Putin) a propus recent Dumei de Stat de la Moscova un proiect de lege care prevede anularea deciziei de recunoaştere a independenţei Lituaniei, votată de Consiliul de Stat al URSS în 1991.

Lituania şi-ar fi declarat independenţa în mod ilegal?!

În nota explicativă, oficialul rus face referire la articolul 67.1 din Constituţia Rusiei, potrivit căruia „Federaţia Rusă este succesorul legal al URSS pe teritoriul său”.

În opinia sa, referendumul de la începutul anului 1991 a demonstrat „decizia de a păstra URSS ca stat unic”, iar crearea Consiliului de Stat al URSS de către primul preşedinte rus (Mihail Gorbaciov) a fost o acţiune neprevăzută din punct de vedere a Constituţiei URSS, în ciuda „perioadei de tranziţie” din istoria Rusiei.

„Consiliul de Stat al URSS a fost creat pentru a rezolva problemele de politică internă şi externă a ţării, iar deciziile sale sunt obligatorii. La 6 septembrie 1991, la prima şedinţă a Consiliului de Stat al URSS sub preşedinţia lui Gorbaciov, Decretul Consiliului de Stat al URSS nr. GS-1 „Cu privire la recunoaşterea independenţei Republicii Lituania” a fost adoptată, declarând recunoaşterea Republicii Lituania drept stat independent, dar modificările corespunzătoare la Constituţia URSS nu au fost făcute ”, a explicat recent Edinaia Fedorov.

Acesta susține ferm că rezoluţia Consiliului de Stat este „ilegală şi adoptată cu încălcarea articolelor din Constituţia URSS”.

„De asemenea, a fost încălcată Legea URSS din 03.04.1990 nr. 1409-1 ”Cu privire la procedura de soluţionare a problemelor legate de retragerea unei republici unionale din URSS”, întrucât nu a avut loc un referendum privind secesiunea de URSS. În Republica Lituania nu a fost stabilită o perioadă de tranziţie pentru a lua în considerare toate problemele litigioase”, a adăugat deputatul rus, potrivit agenției de presă rusă Gazeta.

După ce a aflat de această inițiativă, Radu Tudor a criticat dur Rusia, susținând ferm că țara respectivă încalcă intenționat angajamentele internaționale privind pacea mondială.

Radu Tudor susține ferm că Vladimir Putin vrea să readucă influența Uniunii Sovietice

Potrivit spuselor sale, „toată arhitectura diplomatică pe care se bazează pacea mondială este făcută praf” de președintele rus și de aliații săi politici. În prezent, Radu Tudor e ferm convins că Rusia încearcă să construiască un „scenariu de coșmar” în Europa.

„Faptul că este vorba de un reprezentant al partidului lui Putin în Duma de Stat arată că Rusia continuă o politică extrem de periculoasă și anume aceea de a denunța și a nu mai respecta angajamentele internaționale la care este parte.

Toată construcția, toată arhitectura diplomatică și de securitate pe care se bazează pacea mondială este în momentul acesta făcută praf fie de Vladimir Putin, fie de Serghei Lavrov, fie de deputați din Duma de Stat.

În fiecare zi avem parte de astfel de elemente și ne întrebăm încotro se îndreaptă Rusia, mai poate fi ea predictibilă? O țară plină de arme nucleare și o țară care în mod evident va avea probleme economice foarte mari și în urma sancțiunilor, dar și în urma pierderii războiului din Ucraina, ce surprize ne va oferi această țară, dacă noi nu vom mai putea apela la calea dialogului și a diplomației.

Evident, ei încearcă să construiască pur și simplu un scenariu de coșmar – țările din Europa de Est sunt vizate pentru că în mintea rătăcită a lui Putin el crede că poate readuce influența Uniunii Sovietice așa cum a fost Tratatul de la Varșovia, inclusiv prin invazie sau prin război asupra țărilor din Europa de est”, a declarat joi Radu Tudor, potrivit Antena 3.

Amintim faptul că Lituania este țară membră a Uniunii Europene și stat membru NATO. Ea și-a câștigat independența în 1918.