Guvernul de la Moscova a refuzat să confirme faptul că președintele rus și-ar fi prezentat scuze oficiale premierului israelian Naftali Bennett, după ce ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a spus că „Hitler avea și sânge de evreu”, relatează ziarul britanic The Guardian.
Guvernul de la Ierusalim, însă, a afirmat faptul că Vladimir Putin şi-a prezentat scuzele oficiale într-o discuție telefonică cu premierul israelian Naftali Bennett, joi după-amiază, 5 mai.
În cadrul discuției telefonice, Vladimir Putin și Naftali Bennett au discutat despre numeroasele victime ale Holocaustului. Preşedintele Rusiei a evocat importanța comemorării victoriei politico-militare împotriva regimului nazist în al Doilea Război Mondial, sărbătorită anual pe 9 mai la Moscova.
Premierul Israelului, Naftali Bennett, a acceptat scuzele preşedintelui rus referitoare la afirmaţiile controversate ale ministrului de Externe din Rusia.
„Preşedintele a evidenţiat semnificaţia acestei zile pentru ambele popoare, care păstrează adevărul istoric despre evenimentele acelor ani şi onorează memoria celor căzuți, inclusiv a victimelor Holocaustului”, a transmis Guvernul de la Moscova, joi după-amiază, potrivit agenției de presă Sky News.
Serghei Lavrov: Hitler avea şi sânge de evreu
Referitor la afirmațiile nepotrivite ale lui Serghei Lavrov, amintim faptul că acesta a spus că Adolf Hitler „avea sânge de evrau” și că „cei mai înflăcăraţi antisemiţi sunt de obicei evrei”.
„El (n.r. Zelensky) invocă un argument: ce fel de nazism pot să aibă (n.r. ucrainenii) dacă el este evreu. Poate mă înşel, dar Hitler avea şi sânge de evreu. Nu înseamnă absolut nimic. Poporul evreu înţelept spune că cei mai înflăcăraţi antisemiţi sunt de obicei evrei”, a declarat Serghei Lavrov, săptămâna trecută, într-o emisiune TV.
Rusia solicită ajutorul Israelului
De asemenea, în cadrul aceluiași apel telefonic, Vladimir Putin a avut „o conversaţie substanţială despre situaţia din Ucraina” cu prim-ministrul israelian. Liderul de la Kremlin i-a cerut omologului său să convingă autorităţile ucrainene să le ordone militarilor lor din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol să depună armele.
Acesta a dat asigurări că armata rusă este dispusă să permită evacuarea civililor ucraineni din Azovstal. Potrivit sursei citate, în combinatul siderurgic Azovstal sunt 2.000 de soldați ucraineni și 200 de civili nevinovați.
Amintim faptul că, anterior, autoritățile ruse au negat faptul că trupele rusești au luat cu asalt uzina de oțel Azovstal din orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde luptătorii și civilii ucraineni sunt prinși.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acolo funcționează mai multe coridoare umanitare.
Rusia neagă acuzațiile actuale
Întrebat dacă o afirmație a unui înalt oficial ucrainean, conform căreia trupele ruse au pătruns pe teritoriul oţelăriei Azovstal, este adevărată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a transmis reporterilor ordinul anterior al președintelui rus de a NU o asalta.
Vladimir Putin a fost prezentat la televizor, pe 21 aprilie, spunându-i ministrului rus al Apărării Naționale să sigileze complexul siderurgic, astfel încât „nicio muscă să nu poată trece prin el”.
„Ați fost martori, președintele a dat ordin să se abțină de la un asalt. Nu au fost anunțate alte ordine și coridoarele (umanitare) funcționează astăzi”, a spus, joi, Dimitri Peskov, relatează agenția de presă Reuters.